Cine este curatorul ONG-ului finanțat de oligarhul Ablyazov, care făcea lobby pentru Maia Sandu și Năstase la Bruxelles?

ludmila kozlovska, lobby pas, maia sandu bruxelles, nastase bruxelles, alexandru machedon, natalia morari, ludmila kozlovska, agenti servicii secrete ruse, agenti fsb moldova

Astăzi în presa poloneză a apărut știrea că Ludmila Kozlovska, președintele fundației Open Dialog a fost expulzată din Polonia, primind interdicție de a mai păși în UE din cauza posibilelor legături ale acesteia cu serviciile secrete rusești.

Ludmilia Kozlovska este cunoscută publicului din Republica Moldova datorită relațiilor sale apropiate cu opoziția din țara noastră. Președinta Open Dialog este una din persoanele de încredere a partidelor PAS și PPDA la Bruxelles. Colaborarea dintre cele două părți poate fi observată și datorită pozelor făcute la Bruxelles cu deputați din Parlamentul European. În luna mai 2017, Andrei Năstase și Maia Sandu au participat la o conferință organizată de fundația Open Dialog.

Fundația Open Dialog are drept scop oficial apărarea drepturilor omului. Aceasta se specializează în așa țări ca Polonia, Ucraina, Kazahstan și Moldova. Țările nu au fost alese aleatoriu, Polonia este patria soțului Ludmilei Kozlovska, Ucraina, patria Ludmilei, Republica Moldova o potențială destinație în cazul unui eșec în Polonia (terenul este pregătit prin lobarea intereselor Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase la Bruxelles) și Kazahstan, patria lui Mukhtar Ablyazov, un oligarh din Kazahstan condamnat în Marea Britanie pentru spălarea banilor și în Kazahstan pentru devalorizarea unei bănci locale. Ablyazov este unul din principalii finanțatori al fundației Open Dialog.

Publicația Timpul a făcut o investigație prin care a arătat publicului larg detalii picante din biografia oligarhului compromis, Mukhtar Ablyazov. Afaceristul pasionat de şah s-a simţit ca peştele în apă în anii ’90 şi a construit un adevărat imperiu financiar, devenind unul din cei mai influenţi oligarhi din CSI. Pus bine pe picioare, în 1997 Ablyazov controla deja nu doar întreprinderi, fabrici, uzine şi bănci, dar şi forţe politice. Oligarhul se laudă public că a finanţat şi mai multe revoluţii din CSI.

Opera de vârf a oligarhului kazah este devalorizarea BTA Kazahstan, schemă asemănătoare cu cea folosită de Veaceslav Platon în cadrul Laundromatului Rusesc și a spălării banilor din Banca de Economii.

Printr-o schemă de acordare de credite neperformante, identică celei implementate ceva mai târziu în Moldova de Ilan Shor şi Veaceslav Platon, MA scoate din BTA Kazahstan, printr-o reţea de companii off-shore pe care le controla, 4,2 miliarde de dolari. Scopul operaţiunii, ca şi în cazul BEM din Moldova, era falimentarea controlată a BTA Kazahstan. Banii spălaţi au fost parţial reinvestiţi în proiectele lui Ablyazov din Rusia, Georgia (Medea Hotel Company, prin care oligarhul a spălat 300 de milioane de dolari) şi Ucraina. Numele lui Mukhtar Ablyazov şi Silk Road Group, un proiect creditat de BTA, figurează într-un scandal apărut recent în presa americană, legat de afaceri imobiliare ale Grupului Trump în Georgia.

Laţul schemelor de escrocherie au început să se strângă periculos în jurul lui Ablyazov. Schemele sale de delapidări de fonduri erau anchetate în Ucraina, care a emis prima mandat de căutare internaţională pe numele oligarhului, Kazahstan, Letonia, Cipru, Kazahstan şi Rusia. În ianuarie 2009 Ablyazov fuge din Moscova la Londra, sub acoperirea unui paşaport fals kirghiz, obţinut prin corupere de la şeful pazei fostului preşedinte al Kirghiziei Bakiev, cu concursul direct al fratelui ex-preşedintelui. Ajuns la Londra, Ablyazov a cerut imediat autorităţilor britanice azil politic.

Acum scopul principal al lui Ablyazov era securizarea personală şi a miliardelor furate prin schemele de escrocherie. Iată de ce Ablyazov a ales pentru refugiu, ca şi alţi oligarhi fugari din Est, Marea Britanie, care are o procedură de extrădare foarte sofisticată. Şi iată de ce oligarhul căuta la Londra să contracteze serviciile unei companii de inteligenţă, ca să-şi protejeze capitalurile şi libertatea în faţa procedurilor penale intentate împotriva sa în diverse ţări. Pericolul pentru oligarh venea nu de la justiţia din Kazahstan sau cea din Rusia, cu care protectorii săi de la Moscova au demonsrat deja că pot să rezolve, ci de la ancheta din Ucraina, care avansa cu paşi rapizi, dar şi anchetele din statele UE.

Anume în scopul discreditării investigațiilor venite din partea autorităților ucrainene și are loc deschiderea proiectului Open Dialog, a cărui președinte este cetățeancă a Ucrainei, Ludmila Kozlovska. Fundaţia a fost creată în Polonia de ucraineanca Ludmila Kozlovska, care l-a cunoscut pe Ablyazov la Kiev, încă din studenţie, în timpul „revoluţiei oranj” din 2004, finanţată de Ablyazov. Scopul creării fundaţiei, finanţate cu milioane de dolari anual de oligarh, este activitatea de lobby şi avocatură pentru finanţator în spaţiul media, societate civilă, dar şi culoarele instituţiilor politice de la Bruxelles şi alte capitale europene.

FOD este o investiţie foarte inspirată a oligarhului multimiliardar. FOD s-a poziţionat din start în calitate de avocat al oligarhului şi nu a făcut economie de timp, bani şi efort pentru lobbarea în spaţiul public, dar şi în faţa instituţiilor europene a legendei conform căreia Ablyazov nu este un infractor de drept comun, escroc şi hoţ de miliarde, ci un disident, persecutat de conducerea Ucrainei, Kazahstanului şi Rusiei, care au emis în privinţa sa mandate internaţionale de arest. Kozlovska apare deseori alături de MA.

Primul lucru care trădează natura dubioasă a fundaţiei este lipsa totală de transparenţă la capitolul finanţare. În calitate de donatori ai FOD figurează circa 900 de persoane fizice, în principal rude sau apropiaţi ai Ludmilei Kozlovska. Printre aceştia Bartosz Kramek, soţul Ludmilei. Astfel este acoperită finanţarea generoasă primită de FOD de la oligarhul Ablyazov.

Fără a-şi putea justifica veniturile, Ludmila Kozlovska a finanţat în anii 2013-2016 FOD cu 33 824,78 zl. Soţul său Bartosz Kramek – cu 315 131, 6 zl. Frații lui Bartosz, Paweł și Mateusz, au plătit împreună 40 000 zl. De notat că frații Kramek au în jur de 25 de ani. Cel mai mult a finanţat FOD un oarecare Petro Kozlovski, cel mai probabil rudă a Ludmilei, cu mai mult de 1,5 milioane zl! Este curios faptul că există o firmă rusească la Sevastopol, specializată în vânzări de armament, TechnoPark Mayak, al cărui șef de consiliu de administrație poartă exact același nume.

ONG-ul este cunoscut printr-un lobby agresiv făcut în instituțiile europene în favoarea lui Ablyazov și împotriva dușmanilor geopolitici principali ai Rusiei în Europa de Est, Polonia și Ucraina. În 2016, după reținerea la Kiev a „raiderului nr.1 în CSI” și totodată a agentului FSB Veaceslav Platon și extrădarea acestuia în Republica Moldova, și țara noastră a intrat în vizorul Fundației Open Dialog. Aceasta sponsorizează și face lobby în instituțiile europene pentru Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și pentru activiștii pro-ruși și partidele pro-ruse de la Chișinău, cum ar fi cel condus de Renato Usatîi. Aceste acțiuni sunt calificabile drept diversiuni dirijate sub paravanul ONG-ului de finanțatorii din Rusia în cadrul războiului hibrid dus de Kremlin și serviciile speciale de la Moscova în Europa de Est.

Cu toate că, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari susține , că partidul pe care îl reprezintă nu are relații cu Open Dialog și președintele fundației, Ludmila Kozlovska, în cadrul unei călătorii la Bruxelles, Maia Sandu, Andrei Năstase, dar Alexandru Machedon, finanțator al PPDA și Natalia Morari vârful de lance al propagandei și lobării intereselor partidelor de opoziție apar într-o fotografie alături de președinta Open Dialog, Ludmila Kozlovska și eurodeputați specializați în critica guvernării de la Chișinău precum Cristian Preda, Siegfried Mureșan și Petras Austrevicius.

În luna iunie curent, pe rețelele de socializare a apărut o secvență video în care oligarhul Ablyazov apare într-un sex-tape cu o femeie care se aseamănă mult cu Ludmila Kolzovska. Presa din spațiul CSI a scris că cei doi se află într-o relație amoroasă.

Total
0
Shares
Total
0
Share