Alte știri

Cine este Ion Tighineanu, noul Președinte al Academiei de Științe a Moldovei?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ion Tighineanu, cel care a fost ales ieri la conducerea Academiei de Științe din Republica Moldova, s-a născut în 1955 în satul Sofia, raionul Drochia. În CV-ul acestuia scrie că posedă trei limbi – româna (limba maternă), rusa și engleza. Școlit la Moscova, a devenit doctor habilitat în științe fizico-matematice în cadrul Institutului de Fizică, „Lebedev” al Academiei de Științe din fosta URSS, scrie Deschide.md. 

Tighineanu a îndeplinit funcția de prim-vicepreședinte al AȘM din decembrie 2012. În același CV apar nenumărate regalii și funcții, inclusiv aceea de profesor invitat în anii 2000 – 2001 la Universitatea din Michigan (SUA), considerată cea mai prestigioasă instituție de învățământ cu profil tehnic din lume.
 
Mai aflăm că, până în 2017, Tighineanu a fost reprezentant al Guvernului Republicii Moldova la un institut de cercetări nucleare din Federația Rusă. Tighineanu mai este membru a nouă asociații și comitete internaționale de profil.
 
Ca domeniu de activitate științifică, Tighineanu a ales nanotehnologiile, o preocupare în vogă. „Nanotehnologii și nanomateriale, ştiinţa materialelor, materiale nanostructurate pentru aplicaţii în biomedicină, microfluidică, fotonică şi optică neliniară; Litografia cu sarcină de suprafaţă, prelucrare electrochimică a materialelor electronice pentru aplicaţii senzorice, depunere electrochimică în nanotemplate; Compuşi semiconductori binari şi ternari, tranziţii de fază sub 3 presiune hidrostatică; Proprietăţile optice şi fotoelectrice ale structurilor de dimensionalitate redusă în baza compuşilor semiconductori, microscopia electronică şi microscopia de forţe atomice”, se menționează CV.
 
Ion Tighineanu are peste 20 de titluri onorifice, o sumedenie de cărți scrise în domeniu și 53 de brevete de invenții. Savantul are și un plan de revigorare a AȘM. Tghineanu e de părere că Academia este privită cu multă suspiciune de către societatea din Republica Moldova, de aceea își propune să schimbe această percepție.
asm, Academia de Stinte a Moldovei, gheorghe duca,

loading...

Comments are closed.