Cine este șoferul protagonist al scandalului lingvistic? Are peste 20 de dosare în CV

Ieri, pe rețelele de socializare au apărut secvențe cu șoferul oprit zilele trecute pentru depășirea limitei de viteză și căruia inspectorul de patrulare Andrei Rotaru, după cum rezultă din fragmentul video publicat ulterior, a refuzat să-i vorbească în limba rusă. Pentru că societatea civilă s-a grăbit să-l țintuiască pentru asta pe tânărul reprezentant al legii la stâlpul infamiei, publicăm amănunte care dau peste cap imaginea de xenofob pe care i-au aplicat-o ong-iștii “bine” inenționați, precum și detalii asupra conducătorului auto victimizat – un tânăr cu mai bine de 25 de contravenții pentru încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere, faimos în sensul acesta la Vulcănești, dar și în Capitală.

Imaginile neblurate cu fața șoferului scandalagiu au fost publicate pe Facebook de către un internaut, iar din dialogul avut de polițiști cu șoferul, se vede clar că acesta i-a provocat, scrie deschide.md

Reporterii Deschide.MD au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

Șoferul din Vulcănești, care i-a provocat pe agenții de patrulare, este Maxim T. un tânăr în vârstă de 29 de ani, iar BMW-ul cu plăcuțe de înmatriculare de Bulgaria, care se deplasa acesta, aparține unei femei. Anterior, același automobil a fost surpins de radare de cel puțin două ori deplasându-se cu mult peste limita de viteză pe drumurile naționale, însă Maxim T. neagă că s-ar fi aflat el la volan.

Mai jos vedeți BMW-ul cu care se deplasa Maxim T. pe străzile orașului Cimișlia în momentul în care a fost tras pe dreapta de un echipaj INP.

Același șofer, Maxim T. nu este la prima abatere de la legislație, începând din anul 2010, până în prezent, acesta a reușit să adune în palmaresul său de delicvent, cel puțin 25 de procese verbale, pentru mai multe încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere, atât în UTA Găgăuzia, cât și în alte orașe din țară, inclusiv în capitală.

„CV-ul” șoferului buclucaș a început în anul 2010, când a fost prins la Vulcănești când se deplasa pe traseu cu un automobil fără plăcuțe de înmatriculare, pentru care s-a ales cu o amendă. Ulerior, o dată în 2011 și două ori în 2012, Maxim T. a fost penalizat de două ori pentru lipsa poliției de aisgurare, și o dată pentru parcarea în locuri intezise. Cele trei încălcări le-a comis în orașul Vulcănești, UTA Găgăuzia, orașul său natal.

În anul 2013 și 2014, Maxim T. a încălcat Regulamentul Circulației Rutiere de două ori pe străzile Capitalei, în sectorul Botanica fiind amendat pentru parcare neregulamentară, iar în 2014 în sectorul Râșcani al capitalei, pentru nerespectarea semnelor de prioritate.

În 2015, Maxim T. a mai fost amendat încă o dată pentru încălcarea regulilor de circulație pe străzile din orașul Vulcănești.

Anul 2016, pentru Maxim a fost anul cu cele mai multe încălcări ale RCR, una dintre care a fost și conducerea automobilului în stare de ebrietate. Astfel, trei procese verbale i-au fost întocmite la Comrat pentru lipsa poliției de asigurare, dar și a reviziei tehnice, iar la Vulcănești a fost amendat pentru consumul de băuturi alcoolice.

Tot în 2017, în luna iulie, în orașul Cahul, Maxim T. a fost prins la volan în stare de ebrietate. Cazul a ajuns în judecată, iar magistrații au emis o ordonanță prin care a acesta a fost privat de dreptul de a conduce pe un termen de trei ani. Însă, nemulțumit de decizie, Maxim T. a contestat-o la Curtea de Apel, iar magistrații de acolo au tărăgănat dosarul, s-ar părea că în mod itenționat, ca mai târziu să o remită către instanța de fond spre rejudecare.

Însă, spre norocul său, când dosarul a ajuns de la Curtea de Apel înapoi la instanța de fond, expirase termenul de prescripție a dosarului, fapt care se presupune că l-ar fi secat la buzunar un pic pe Maxim T.

În anul 2017, „eroul” societății civile a fost o dată amendat pentru depășirea vitezei la Basarabeasca, dar s-a ales și cu o amendă pentru injurie la Cahul.

Ultima amendă pe care a primit-o Maxim T. este cea din data de 12 ianuarie 2019, când a fost surprins cu radarul de un echipaj INP cum se deplasa cu viteză pe străzile orașului Cimișlia, atunci când s-a luat la harță cu agenții de patrulare. Anterior a achitat toate amenzile, dar pe cea de sâmbăta trecută încă nu s-a grăbit să și-o achite

Surse ale portalului Deschide.MD, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au declarat că imaginile publicate de IGP au fost făcute imediat după ce șoferul a fost oprit pentru depășirea vitezei în localitate, iar înregistrarea video care a pornit acest scandal a fost făcută ulterior.

„Șoferul BMW-ului se deplasa prin localitate cu aproape 70 km/h, iar după ce a fost tras pe dreapta de către un echipaj de patrulare, după cum vedeți și din imagini, aceștia au vorbit din start cu el în limba rusă. Cel care s-a apropiat primul de automobil, vocea căruia se aude în înregistrare, este colegul lui Andrei Rotaru. Ulterior, Andrei Rotaru, după ce a văzut că șoferul nu vrea să prezinte actele colegului său, dar și că era pus pe scandal, a coborât din automobilul INP și s-a apropiat de BMW ca să vadă care este situația. Andrei la fel a încercat inițial să-i explice în limba rusă, dar chiar și așa șoferul refuza să le prezinte actele. Apoi, șoferul, după ce i-a provocat pe agenții de patrulare, a scos telefonul și a filmat momentul când Rotaru a zis că nicio lege nu-l obligă să vorbească în limba rusă, asta chiar dacă ei deja îi explicaseră șoferului în rusă. Acțiunile sale au avut drept scop, indimidare și provocare agenților de patrulare, pentru ca aceștia să nu-i întocmească un proces contravențional”, ne-a declarat sursa.

Din aceeași înregistrare video se vede că șoferul a sunat și la Linia Fierbinte a Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, dar chiar și așa, acesta s-a ales cu un proces-contravențional pentru depășirea limitei de viteză din localitate.

Amintim că la începutul săptămânii, portalul gagauz.info a publicat o înregistrare video, în care un polițist de patrulare i-a zis unui șofer, care încălcase limita de viteză, că nimeni nu-l obligă să vorbească cu acesta în limba rusă, dar și despre faptul că el vorbește limba română. După ce înregistrare video a devenit virală, Ministerul Afacerilor Interne a venit cu o reacție în care a menționat că polițistul a acționat conform legii, fapt care i-a nemulțumit pe mai mulți reprezentanți ai societății civile, care l-au acuzat pe polițist de discriminare și au susținut că MAI-ul ar trebui să-și ceară scuze publice pentru acest incident.

Comportamentul polițistului a fost criticat însă de unii formatori de opinie și ONG-uri. Printre aceștia se regăsește și Nata Albot, prezentatoarea unui talk show de la postul de televiziune TV8. Aceasta l-a criticat pe polițist pentru insistența de a vorbi în română spunând că în acest caz, angajatul MAI era obligat să răspundă în limba rusă. Exact același lucru s-a întâmplat și în cazul ONG-ului „Consiliul pentru Egalitate”. Aceștia au publicat un comunicat în care au criticat poziția polițistului în raport cu limba rusă.

Total
0
Shares
Total
0
Share