Alte știri

Cine este succesorul Angelei Merkel? CDU a anunțat că îl susține pe Armin Laschet la alegerile din septembrie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Consiliul Naţional al Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta) s-a pronunţat, în cursul nopţii de luni spre marţi, pentru desemnarea liderului formaţiunii politice, Armin Laschet (foto dreapta), drept candidat pentru funcţia de cancelar al Germaniei în scrutinul parlamentar programat în septembrie.

Formaţiunea Uniunea Creştin-Democrată (CDU) este afectată de câteva săptămâni de o criză politică internă privind desemnarea candidatului la funcţia de cancelar. Prima poziţie pe lista electorală a formaţiunii în scrutinul parlamentar din septembrie era disputată între Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), şi premierul Bavariei, Markus Söder (foto stânga), liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a CDU.

În contextul disputei, Consiliul Naţional al CDU a decis luni seară, printr-un vot desfăşurat în format online, să îl susţină pe Armin Laschet pentru poziţia de candidat la funcţia de cancelar. Votul a avut loc după şase ore de consultări.

Armin Laschet a primit 31 de voturi în Comitetul Naţional al Uniunii Creştin-Democrate, Markus Söder a obţinut nouă voturi, iar şase membri ai Consiliului Naţional s-au abţinut de la vot, informează site-ul Tagesschau.de şi publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Înaintea votului, premierul Bavariei, Markus Söder, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a CDU, a anunţat că va respecta orice decizie a Consiliului Naţional. „Decizia Consiliului Naţional este suverană. Noi, cei din CSU, vom respecta orice decizie”, a afirmat Markus Söder.

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a fost ales în ianuarie în funcţia de lider al Uniunii Creştin-Democrate. Iniţial, mai mulţi lideri din cadrul CDU, inclusiv Armin Laschet, se declaraseră favorabili luării deciziei desemnării candidatului la funcţia de cancelar împreună cu CSU, în funcţie de rezultatele sondajelor de opinie. La sfârşitul lunii ianuarie, sondajele arătau că Markus Söder se situa pe primul loc în preferinţe pentru postul de cancelar, urmat de Armin Laschet. Însă, în ultimele săptămâni, atât Armin Laschet, cât şi Markus Söder au revendicat dreptul de a fi candidatul CDU-CSU la postul de cancelar, iar cei doi lideri nu au reuşit să ajungă la un consens.

Cine este Armin Laschet

 • Premier în Renania de Nord-Westfalia din 2017, el guvernează statul cu cea mai mare populaţie din Germania.
 • Armin Laschet este omul continuităţii care se angajează să menţină Germania pe cursul stabilit de Merkel.
 • Romano-catolic, Laschet, în vârstă de 60 de ani, este un vorbitor fluent de franceză şi fiul unui inginer minier. El a rezistat eforturilor timpurii de a reduce producţia de cărbune.
 • Laschet a obţinut o diplomă în drept şi a lucrat ca jurnalist înainte de a intra în politică.
 • Merkel a spus anul trecut că are „instrumentele” pentru a conduce cea mai mare economie şi cea mai populată ţară din Europa.
 • În ianuarie, Laschet a câştigat conducerea CDU, învingându-l cu uşurinţă pe conservatorul Friedrich Merz într-un vot al delegaţilor de partid. El s-a poziţionat în alegeri ca un om de centru care poate îmbina rupturile dintre diferitele aripi din partid. El vrea să modernizeze Germania şi să transforme CDU într-un partid mai tânăr, cu o reprezentare mai feminină.
 • Armin Laschet a declarat în ianuarie că va menţine „direcţia politică de centru” a Uniunii Creştin-Democrate. „Vom câştiga scrutinul legislativ doar dacă menţinem forţa politicilor de centru”, a argumentat Laschet, subliniind că Uniunea Creştin-Democrată, o formaţiune de centru-dreapta, cu politici conservatoare, „nu are nevoie de un manager de companie” la conducere, ci de un lider care să menţină coeziunea partidului.
 • Liderul CDU va opta cel mai probabil pentru o alianţă cu Verzii pentru a asigura o majoritatea în Bundestag după alegerile din septembrie.
 • În Renania de Nord-Westfalia, este cunoscut pentru relaţiile sale bune cu comunitatea de imigranţi, câştigându-i porecla de „Armin turc”. El a susţinut cu fermitate politica lui Merkel pentru primirea migranţilor în timpul crizei europene a refugiaţilor din 2015
  Laschet este un adept al integrării europene. Noul candidat al CDU a avut o serie de întâlniri cu preşedintele francez Emanuel Macron.

Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va mai participa la viitorul scrutin legislativ.

loading...

Comments are closed.