Alte știri

Cine sunt jurnaliștii care ne defaimează țara unui ONG finanțat de Soros și de ce își ascund identitatea?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Organizația reporterilor fără frontiere, cu sediul în Franța a publicat un nou raport, privind libertatea presei. Reieșind din acesta, în Republica Moldova, situația este una problematică în domeniul dat.

Conform graficului publicat pe site-ul celor de la RSF.org, nivelul libertății presei în Republica Moldova este unul asemănător cu cel din multe țări din Uniunea Europeană, de exemplu Italia, Ungaria, Bulgaria etc.

Totuși, nu este clar cine participă la efectuarea acestui raport. Juristul Igor Gîrlea a comentat această situație, spunând că deși a cercetat detaliat rapoartele, a găsit doar metodologia prin care ONG-ul stabilește index-ul libertății presei, acesta se face în baza răspunsurilor unor experți, aleși tot de acest ONG și în baza unui chestionar elaborat la fel de către organizația în cauză.

Nu sunt clare însă criteriile în baza cărora sunt identificați și desemnați experții care evaluează libertatea presei în Moldova. Igor Gîrlea menționează că printre finanțatorii „Reporterilor fără frontiere” se regăsește Fundația lui George Soros, care, printr-o oarecare coincidență (sau nu) se regăsește printre sponsorii unor organizații de presă și ONG-uri fidele opoziției, în special blocului ACUM. Amintim că lidera PAS, Maia Sandu ar fi primit 1 milion de dolari de la George Soros pe care i-ar fi cheltuit pentru finanțarea unor ONG-uri, conduse de membri și apropiați PAS, chiar dacă aceștia au fost oferiți pentru îmbunătățirea situației din sistemul de învățământ.

Apare întrebarea, de ce unele persoane care judecă o țară întreagă își ascund identitatea, dacă chiar și judecătorii, persoanele care judecă cazuri particulare, își declară averea și sunt ținta opiniei publice, de ce jurnaliștii care judecă o țară întreagă nu ar trebui să se afle într-o situație identică? Juristul Gîrlea mai spune că nu doar lui, dar și multor concetățeni de-ai noștri le-ar fi interesant cine sunt jurnaliștii care elaborează aceste chestionare și ne prezintă din postură negativă țara, întrebându-se încă o dată de ce aceștia își ascund identitatea.

loading...

Comments are closed.