Alte știri

Cinematograful Gaudeamus, construit pe mormântul lui Karol Schmidt. Trebuie sau nu demolat acesta?

Pinterest LinkedIn Tumblr

În aceste zile are loc demolarea cinematografului Gaudeamus, fostul cinematograf 40 de ani ai Uniunii Tineretului Comunist. Evenimentul propriu zis a stârnit reacții contradictorii printre cetățeni, politicieni și societate civilă. Unii apărând acest monument arhitectural (după cum tot ei îl denumesc) alții spun  că acesta ar trebui demolat din motiv că ar fi un edificiu comunist și nu un monument istoric.

În data de 19 august 2016, Primăria Municipiului Chișinău, în frunte cu Dorin Chirtoacă a emis o autorizație prin care permitea demolarea edificiului dat. Motivul enunțat de către Dorin Chirtoacă a fost că pe acest teritoriu de fapt s-ar afla mormintele lui Alexandru Bernardazzi și Carol Schmidt. Primarul de atunci a învinuit puterea sovietică de crimă că ar fi construit acest cinematograf pe un teritoriu sacru. Autorizația pentru demolare a fost semnată de către arhitectul șef, Ion Carpov, viceprimarul Nistor Grozavu dar și semnătura lui Dorin Chirtoacă a fost pusă.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

După planul fostului primar general, pe teritoriul actualului cinematograf Gaudeamus vor avea loc cercetări pentru a identifica mormintele celor două personalități marcante pentru istoria Chișinăului. În cazul în care acestea nu se vor găsi, atunci pe acel loc se va ridica un complex multifuncțional cu cinematograf, spații comerciale și locative. Tot despre acest proces de demolare s-a referit și vice-primarul Nistor Grozavu care a menționat că tererenul aferent și clădirea sunt de fapt o proprietate privată.

Unul din cei care se opuneau vehement demolării cinematografului a fost și ex-candidatul pentru funcția de primar general al capitalei, socialistul Ion Ceban. Acesta a spus că Dorin Chirtoacă trebuie cât mai curând demis până nu ar distruge tot orașul spunând că decizia primarului de fapt convine liberalului Iurie Dârda, care este și proprietarul unei firme de construcție, firmă care are deja un bloc construit ilegal vis-a-vis de cinematograf.

loading...

Comments are closed.