În perioada noiembrie 2024 – martie 2025, aproximativ 2 500 de gospodării care găzduiesc refugiați au primit compensații pentru energie prin intermediul Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, administrat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, informează telegraph.md, cu referire la Moldpres.md
Potrivit evaluărilor realizate de PNUD și Banca Mondială, acest program a contribuit semnificativ la reducerea sărăciei energetice cu 7% și a celei monetare cu 18%.
Printre beneficiari se numără și familia Severin, refugiați din Ucraina, care s-au stabilit în satul Dezghincea, UTA Găgăuzia.
”A trebuit să plecăm în 40 de minute. Nu știam încotro ne îndreptăm. Pur și simplu am plecat. Rudele îndepărtate ne-au chemat și sigur că am acceptat, pentru că nu aveam unde merge în altă parte,” povestește Elena Severin.
După mai bine de doi ani, familia Severin și-a restabilit actele și primește din nou pensia ucraineană, în valoare totală de 4 000 de lei.
”Suntem recunoscători tuturor care ne-au ajutat, și rudelor, și străinilor, și tuturor organizațiilor sensibile la necazul nostru. Chiar dacă foarte puțin, într-o lună 400 de lei, în alta 500, dar noi suntem recunoscători și pentru acest ajutor,” adaugă Elena.
În total, 720 000 de gospodării din Republica Moldova, care reprezintă aproximativ 1,58 milioane de persoane, au beneficiat de compensații în sezonul rece 2024-2025. Valoarea medie a compensației a fost de 772 de lei, iar familiile cele mai vulnerabile au primit sume aproape duble.
Fondul a funcționat datorită sprijinului financiar din partea Germaniei, Suediei, Norvegiei, Danemarcei, Italiei, Cehiei, Slovaciei, Estoniei, Letoniei și bugetului național, cu o contribuție totală de 2,69 miliarde de lei.