Circa 700 de refugiați ucraineni s-au adresat la Institutul Oncologic din Moldova. În cazul a 400 a fost confirmată diagnoza

Circa 700 de refugiați ucraineni s-au adresat de la începutul războiului la Institutul Oncologic din Moldova. În cazul a 400 a fost confirmată diagnoza. În mare parte sunt cazuri de cancer mamar și colorectal. O parte din pacienți au fost relocați în România. Datele au fost prezentate la Simpozionul „Continuitatea tratamentului oncologic în Republica Moldova pentru refugiații din Ucraina”, care s-a desfășurat la Chișinău, scrie IPN

Directorul Institutului Oncologic din Moldova, Ruslan Baltaga, a menționat că la Institutul Oncologic s-au adresat pacienții primar, precum și refugiații care se aflau deja în tratament sau la îngrijiri paliative. Refugiații care nu au putut fi tratați în Moldova din cauza lipsei echipamentului necesar au fost transferați în România. Pe lângă acordarea asistenței medicale, au fost organizate multiple acțiuni complementare, evenimente educaționale. De asemenea, au fost făcute donări de echipamente, ceea ce a permis lansarea serviciilor noi de diagnostic. „Estimăm în scurt timp instalarea unui tomograf computerizat. Suntem într-un proiect cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică de instalare a unui accelerator liniar și, în paralel, este planificată construcția de bunker pentru radioterapie”, a spus directorul Institutului Oncologic.

Alexandru Gasnaș, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a afirmat că pandemia a arătat ce lacune există în sistem la fiecare etapă. Acum, Ministerul Sănătății încearcă să schimbe sistemic anumite servicii existente, bazându-se pe digitalizare. Secretarul a menționat despre necesitatea registrelor adecvate, ca să fie cunoscut numărul de pacienți, și despre necesitatea oferii pacienților unor informații bazate pe evidență, personalizate, ca să fie stabilită o comunicare fructuoasă dintre doctor și pacient, dar și să fie făcute intervenții terapeutice digitale pentru pacienții. „Aceste lucruri nu pot fi posibile fără partenerii noștri externi, pentru că ei, nu numai că ne ajută să implementăm, dar ne deschide acea viziune care ne încurajează pe noi să putem să ne implicăm mai mult”, a menționat Alexandru Gasnaș.

„Avem o colaborare foarte bună cu Organizația Internațională pentru Migrație. Noi am reușit anul trecut să încheiem un acord de colaborare cu OIM în vederea asigurării finanțării serviciilor de dializă pentru refugiații ucraineni. Colaborarea noastră continuă. Cred că urmează să încheiem și alte acorduri foarte importante atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru persoanele care sunt refugiate din calea războiului”, a spus Ion Dodon, director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Potrivit lui Lorenzo Tomassoni, ambasadorul Italiei în Moldova, sistemul de sănătate al Republicii Moldova curajos și cu încredere găzduiește populația din Ucraina. „Cu siguranță, nu este doar la nivel regional, dar asta cuprinde și politica, și întreg sistem de acțiuni. Italia poate să acționeze în acest sistem (al sănătății) împreună cu OIM”, a comunicat ambasadorul Italiei.

Total
0
Shares
Total
0
Share