Aproximativ 9 mii de persoane neangajate în câmpul muncii au rămas fără ajutorul de șomaj pe parcursul anului trecut, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Potrivit acestuia, persoanele cărora li s-a retras ajutorul au refuzat măsurile de angajare oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
„O parte din ei au acceptat propunerile de ocupare, o parte din ei nu au acceptat, respectiv li s-a retras acest ajutor. Noi lucrăm cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a asigura conexiunea cu alte sisteme pentru a vedea dacă aceste persoane s-au angajat, pentru cât timp, care este salariul. În acest an vom clarifica acest aspect. În cazul în care persoanele s-au angajat, ajutorul social nu este retras deodată pentru a nu ajunge în situația în care persoana să aleagă între ajutor social sau salariul de care beneficiază. Acest efort va continua și în anul 2024”, a declarat Alexei Buzu.
Amintim că, în aprilie anul trecut, autoritățile de resort au anunțat că valoarea ajutorului de șomaj se va reduce treptat pentru persoanele care nu-și găsesc un loc de muncă în timp util sau nu acceptă să se angajeze la propunerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Datele statistice relevă că în Republica Moldova sunt înregistrați aproximativ 40 de mii de șomeri. De asemenea, ponderea persoanelor cu statut de șomer care beneficiază de ajutor este peste media țării în raioane precum Ocnița, Nisporeni și Dondușeni.