Alte știri

„Ciuperca neagră”, infecția care afectează pacienții cu COVID din India, s-a răspândit în mai multe orașe. Au fost raportate 10 decese

Pinterest LinkedIn Tumblr

Numărul de cazuri de pacienți cu Covid din India care dezvoltă mucormicoză, denumită și „ciuperca neagră”, o infecție fungică rară, este în creștere, în contextul în care noul val mortal al pandemiei răscolește țara.

Zece noi decese din cauza ciupercii negre au fost raportate în India recent, conform The Independent – opt în districtul Thane din statul Maharashtra și alte două în Madhya Pradesh. Cazuri de mucormicoză au fost raportate însă într-o mulțime de alte state – în Delhi, Gujarat, Karnataka, Rajasthan sau Odisha.

Mucormicoza este o ciupercă feroce care este deobicei fatală dacă nu este tratată între una și trei zile”, a spus Dr. Anchal Gupta, chirurg oftalmolog din Delhi.

Medicii cred că mucormicoza apare la pacienții cu Covid din cauza folosirii steroizilor, un tratament necesar pentru cei în stare extrem de gravă. De asemenea, ciuperca mai apare și la persoanele cu un sistem imunitar compromis și poate apărea și ca infecție nosocomială.

Dr. Gaurav Kumar, de la spitalul Ram Manohar Lohia, spune că mucormicoza devine o provocare serioasă pentru medicii care tratează pacienți de Covid și că numărul de cazuri de infectare cu aceasta ciupercă crește cu cât numărul de cazuri grave de Covid se înmulțește și el.

Doctorii spun că pacienții care dezvoltă mucormicoză au o rată a mortalității de 50%.

Ministrul sănătății al guvernului local din Maharasthra, cel mai afectat stat, spune că doar această regiune înregistrează cel puțin 2.000 de cazuri de mucormicoză la pacienți Covid.

Statul Gujarat a raportat cel mai ridicat număr de cazuri noi – 100, iar autoritățile se străduiesc acum să creeze secții speciale de spital pentru pacienții care au dezvoltat și această infecție.

Deși autoritățile indiene nu au publicat încă date la nivel național cu privire la răspândirea mucormicozei, guvernul central a accentuat producția de amfotericină B, antifungicul folosit pentru tratarea ei, și a făcut apel la calm, menționând că nu se poate vorbi încă de o epidemie de mucormicoză.

Printre simptomele care apar în cazul infecţiei se numără: nas înfundat şi sângerări, durere şi umflare a ochiului, pleoape căzute şi vedere înceţoşată sau chiar pierdere a vederii. De asemenea, pe piele pot apărea pete de culoare neagră.

În majoritatea cazurilor, pacienţii ajung la spital când infecţia este deja avansată și când și-au pierdut vederea, spun medicii, iar singura soluție în cazul acestora este îndepărtarea chirurgicală a ochiului pentru a opri infecția să ajungă la creier.

Singurul tratament eficient folosit de medicii este o injecţie ce costă 48 de dolari şi care trebuie făcută zilnic timp de maxim 2 luni.

Sursa: Digi24

loading...

Comments are closed.