La solicitarea procurorilor PCCOCS, prin colaborarea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție, în privința a 15 membri din Chișinău și Cahul ai unui grup criminal organizat, învinuiți de contrabandă și spălare de bani, au fost aplicate sechestre în valoare de peste 23.500.000 lei pe casele, terenurile și mașinile acestora și rudelor lor interpuse.
După cum anunțau în martie și august 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Inspectoratul Național de Investigație Poliția cu Europol și Interpol, membrii grupului criminal organizat ar fi adus în Moldova prin contrabandă mai multe bunuri, după ce au dat spargeri începând din 2017 în case și magazine de bijuterii în state precum Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca, Suedia, Elveția și Austria de unde au sustras: inele cu pietre prețioase, cercei, brățări, lanțuri, pandantive, monede, pietre prețioase de diferite dimensiuni, ceasuri de lux, arme, biciclete și alte bunuri. Mai apoi, cu scopul ca să le piardă urma, acestea erau vândute pe piața neagră, iar banii erau spălați prin cumpărarea altor bunuri (case (inclusiv cu valoarea de peste 2.500.000 lei), apartamente, terenuri, mașini de lux (inclusiv Mercedes GLE, BMW).
Cei 15 învinuiți au vârste cuprinse între 24 și 64 de ani, printre care sunt 3 femei, inclusiv rude apropiate ale unor învinuiți pe care au fost înregistrate unele din bunurile cumpărate cu banii din vânzarea obiectelor furate în afara țării. Menționăm, potrivit datelor furnizate de statele membre ale Uniunii Europene prin intermediul Europol și Interpol, o parte din învinuiți și-au ispășit anterior pedepsele cu închisoarea (pentru tâlhărie, furt în grup, jaf, deținerea de documente false) în Franța, Germania și Austria.
Acum, odată ce la solicitarea procurorilor PCCOCS judecătorul de instrucție a dispus aplicarea sechestrelor, după trimiterea dosarului penal în judecată, bunurile sechestrate ar putea fi supuse confiscării în folosul statului.
Urmărirea penală continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
ARBI precizează că procesul de recuperare a bunurilor infracționale va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.