CNAM: Crește numărul beneficiarilor de operații de protezare a genunchiului și șoldului

Peste cinci mii de operaţii de protezare a genunchiului și şoldului au fost efectuate, în anul 2023, în cadrul programului de protezare a aparatului locomotor, în creștere cu mai mult de o mie față de 2022. Intervențiile respective sunt finanțate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, informează CNAM.

Cele mai multe operaţii de protezare au fost efectuate la genunchi – circa 3 300, iar la șold – în jur de 1 800.

Pentru cazurile tratate în cadrul programului sus-menționat, Compania Națională de Asigurări în Medicină a transferat anul trecut peste 329 de milioane de lei, cu 105 milioane mai mult față de anul precedent. Suplimentar plăţii per caz tratat în cadrul sistemului DRG (sistem de clasificare în grupe de diagnostice), au fost alocate peste opt milioane de lei pentru consumabilele costisitoare pentru intervenții de revizie la șold și genunchi, proteze individuale şi consumabilele necesare pentru reabilitarea pacienților cu tumori ale aparatului locomotor.

Operaţiile de protezare a articulaţiilor mari au fost realizate în 21 de instituţii medicale contractate de CNAM, şi anume: 13 publice (Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Bălți, SR Edineţ, SR Soroca, SR Floreşti, SR Orhei, SR Ungheni, SR Hânceşti, SR Căușeni „Ana și Alexandru”, SR Cahul, SR Comrat „Isaac Gurfinchel”), șapte private (SC „Balcombe” SRL, SRL „Medpharmconsult”, Spitalul Internațional „MEDPARK”, CMI „Cardiomed” SRL, SC „Repromed” SRL, ÎȘP „Incomed” SRL, SRL „Novamed Nord”) și unul departamental – Spitalul Clinic Militar Central.

Costul mediu al unui caz tratat, acoperit de asigurarea medicală obligatorie, a constituit peste 65 de mii de lei. Această sumă include şi consumabilele costisitoare.

De intervenții de protezare beneficiază în mod gratuit toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale pentru o astfel de operație şi se află pe listele de aşteptare.

Datorită faptului că CNAM a întreprins un șir de acțiuni pentru a îmbunătăți modul de gestionare a acestor liste, rândul de așteptare pentru operațiile de protezare s-a redus în jumătate, de la trei ani în 2022 la un an și jumătate în prezent. Reprezentanții companiei verifică statutul fiecărei persoane incluse în liste, iar persoanele respective sunt informate la telefon, precum și în scris despre faptul la care instituție urmează a fi efectuată intervenția. Pentru a preveni orice formă de plată neoficială și pentru a elimina eventuale incertitudini, pacienților li se aduce la cunoștință că operația este gratuită, fiind achitată integral din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Volumul de mijloace financiare planificate în anul 2024 pentru intervențiile de protezare a aparatului locomotor, inclusiv consumabile costisitoare, este de circa 414 milioane de lei pentru realizarea a peste șase mii de cazuri.

Total
0
Shares
Total
0
Share