CNAM: După 31 ianuarie, peste 19 mii de persoane nu vor fi asigurate medical

În acest an, moldovenii nu se avântă să achite prima de asigurare medicală în sumă fixă, în pofida faptului că după data de 31 ianuarie statutul de asigurat se va considera expirat, în caz de neachitare. Datele prezentate de către Compania Națională de Asigurari în Medicină (CNAM) arată că peste 19 de mii de persoane au achitat prima de asigurare obligatorie în primele trei săptămâni din luna ianuarie. Problema e că această cifră este în scădere cu peste 7 mii, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Majoritatea din cei care au achitat primă în sumă fixă au efectuat plata prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay.

CNAM atenționează că după data de 31 ianuarie, statutul de asigurat pentru cetățenii care s-au asigurat în mod individual anul trecut expiră și ei sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă. Deși perioada legală de achitare a primei în sumă fixă este 1 ianuarie—31 martie, CNAM recomandă ca aceasta să fie plătită inclusiv în luna ianuarie, deoarece după 31 ianuarie, până în momentul achitării, persoanele nu vor fi asigurate și nu vor avea parte de beneficiile asigurării.

De asemenea, după 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12.636 de lei), precum şi penalitate pentru fiecare zi de întârziere.

Amintim că, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în primele trei luni ale anului de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1.014 până la 4.056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Total
0
Shares
Total
0
Share