COD PORTOCALIU // Avertizare meteo pentru Republica Moldova

Cod portocaliu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare meteo de cod portocaliu pentru perioada 7-10 ianuarie 2024.

Conform prognozei meteo, în această perioadă se va produce o schimbare bruscă a vremii, cu precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare. Pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat va viscoli. Pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș.

De asemenea, vântul nord-vestic va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 m/s. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C.

Ninsoarea și lapovița pot influența negativ traficul rutier atât pe traseele naționale cât și cele interurbane. Astfel, SHS recomandă șoferilor să respecte următoarele măsuri de precauție:

  • să echipați automobilul cu pneuri destinate exploatării în sezonul de iarnă sau cu pneuri utilate cu crampoane, precum şi cu lanțuri antiderapante;
  • circulați cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiții de siguranță. Țineți cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanțele sunt mai greu de apreciat;
  • înainte de a pleca la drum, informați-vă temeinic despre condițiile meteo şi starea drumurilor, pentru a ajunge în siguranță la destinație.

SHS va actualiza mesajul de avertizare în funcție de evoluția și intensitatea fenomenului meteorologic prognozat.

Total
0
Shares
Total
0
Share