Comandantul grupării militare ruse din sudul Ucrainei, Mihail Teplinski, a fost înlocuit

Comandantul trupelor aeropurtate ruseşti, generalul-colonel Mihail Teplinski, a fost numit noul comandant al grupării militare Nipru de pe frontul din Ucraina, a anunţat luni agenţia rusă TASS, citată de Reuters și agerpres.ro

Teplinski îl înlocuieşte pe generalul-colonel Oleg Makarevici, potrivit unei relatări separate a ziarului Izvestia.

Trupele ruse sunt împărţite în mai multe grupări. Popularul blogger militar rus “Operaţiunea Z” afirmă că gruparea Nipru a fost desfăşurată în sudul Ucrainei, unde în provincia Herson unităţi ucrainene au trecut fluviul Nipru în încercarea de a crea capete de pod pe malul de est al fluviului. Rusia susţine totuşi că a reuşit să împiedice aceste încercări.

Teplinski a fost numit în iunie 2022 la comanda forţelor aeropurtate de elită ruseşti, care au suferit pierderi grele în primele zile ale atacului asupra Ucrainei. Serviciul britanic de informaţii afirmă că el a fost înlăturat din orice post de comandă pe frontul ucrainean în ianuarie, dar ulterior a fost repus în atribuţii şi pare a fi unul dintre puţinii generali de rang înalt “foarte respectaţi în rangurile inferioare” ale armatei ruse.

În aprilie, generalul Teplinski a apărut într-o înregistrare video la o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin. Unele surse ruseşti au sugerat că poziţia lui Teplinski ar fi fost în pericol după rebeliunea eşuată din iunie a grupării de mercenari Wagner.

Pe 2 august, într-un discurs susţinut în faţa membrilor şi veteranilor din trupele ruse aeropurtate, el a spus că cel puţin 8.500 de paraşutişti ruşi au fost până la acea dată răniţi în Ucraina. Un clip cu acel discurs a fost atunci publicat online de postul armatei ruse Zvezda şi şters câteva ore mai târziu.

Născut pe 9 ianuarie 1969 în regiunea ucraineană Doneţk sfâşiată de război în prezent, generalul Teplinski a activat în cadrul trupelor ruse din Transnistria. El a participat la cele două războaie în Cecenia şi a luat parte la operaţiunile militare în Siria în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share