Condamn vânzarea voturilor cetățenilor, dar o fac fără vehemența autorităților. Îmi pare rău de oamenii aduși la disperare, nevoiți să-și vândă pânǎ şi demnitatea votului pentru un colț din pâinea cea de toate zilele, pe care nu o au. Spre regret, cei mai vulnerabili sunt și cea mai ușoară pradă pentru infractori.
Așa cum guvernarea nu s-a preocupat de economie și nivelul de trai al oamenilor (în afarǎ de încuiatul ștampilelor în safeu, desigur), în ajun de alegeri, s-a vǎzut obligatǎ sǎ incrimineze vânzarea voturilor de către cei mai săraci cetățenii ai țării, cǎrora în afară de voturi nu le-a mai rǎmas cam nimic.
Trebuie lǎsați sǎ o facǎ? Nicidecum! Dar este oare proporțional efortul de curmare a vânzǎrii voturilor cu efortul de combatere a altor fenomene, la fel de pǎguboase în perioada electoralǎ?
Spre deosebire de vânzarea voturilor, cea recent introdusă în legislație, cumpărarea voturilor de către politicieni se consideră infracțiune din 2012 (art.181/1 Cod penal). Însǎ timp de 12 ani, de când există răspunderea penală a politicienilor, organele de forță nu prea și-au dat ghes să-i prindă.
Utilizarea resurselor administrative în perioada electorală la fel este infracțiune, care din anul 2015 se pedepsește cu amendă de la 300.000 la 400.000 lei sau cu închisoare de până la 5 ani. Partidul politic și alte persoane juridice care utilizează ilegal resursele administrative se pedepsesc cu amendă de la 650.000 la 750.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
Nu vi se pare nimic straniu? În condițiile în care OSCE/ODIHR constatǎ o utilizare fără precedent a resurselor administrative de către Maia Sandu și PAS la scrutinul din 20 octombrie 2024, organele de drept continuǎ sǎ nu observe ceea ce se întîmplǎ zi de zi, chiar sub nasul lor.
Într-un stat de drept, pentru utilizarea la greu a resurselor administrative, s-ar fi dat amenzi în primul rând miniștrilor și deputaților PAS, cîte 400.000 lei fiecǎruia, iar partidului care guverneazǎ – cel puțin o amendă de 750.000 lei.
În statul Maiei Sandu, polițiștii, ofițerii CNA și procurorii sunt chiar ei resursa administrativă de care abuzeazǎ Maia Sandu în campania electorală pentru a câștiga alegerile. O adevărată armatǎ de polițiști a fost trimisǎ la rǎzboiul Maiei Sandu cu propriul popor care a îndrǎznit sǎ nu-i dea al doilea mandat din primul tur. Pentru ca să nu încerce acum cineva din ei sǎ voteze împotriva Maiei Sandu în turul doi.
Cu toate acestea înțelepciunea oamenilor va demonstra că viața bate filmul, filmul unei guvernări incompetente, mincinoase, manipulatoare, care a divizat societatea din Republica Moldova.
Vlad Filat, președintele PLDM