Comerțul ilegal cu țigarete în Republica Moldova a scăzut în septembrie-octombrie 2024, dar rămâne o problemă majoră

În perioada septembrie-octombrie 2024, comerțul ilegal cu țigarete în Republica Moldova a constituit 9.8%, înregistrând o scădere de 1.9 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, arată un studiu realizat de IPSOS.

Potrivit cercetării, cele mai multe țigarete vândute ilegal sunt de origine necunoscută și nu respectă legislația națională sau sunt produse care copiază mărci autentice fără autorizare, reprezentând 5.8% din totalul comerțului ilicit.

De asemenea, s-a înregistrat o creștere semnificativă a comerțului cu țigarete „illicit whites” – produse fără timbru de acciz, care au ajuns să reprezinte 3.0% din totalul pieței, în creștere cu 2.3 puncte procentuale față de anul trecut.

Cele mai mari procente ale comerțului ilegal cu țigarete se regăsesc în regiunea de Sud a țării, unde a ajuns la 14.7%, cu o ușoară creștere de 0.1 puncte procentuale. În municipiul Chișinău, comerțul ilicit a crescut semnificativ, ajungând la 6.9%, cu 3.2 puncte procentuale mai mult decât în 2023. În schimb, regiunile Centrul și Nord au înregistrat scăderi semnificative, de la 14.2% la 7.2%, respectiv de la 14.0% la 11.5%.

În ceea ce privește prețurile, un pachet de țigarete ilicite costă, în medie, 34.9 lei, comparativ cu 47.4 lei pentru un pachet de țigarete vândute legal.

Studiul realizat de IPSOS, care a implicat 1.500 de fumători adulți din zonele rurale și urbane ale țării, arată că majoritatea produselor ilegale sunt achiziționate din magazine alimentare (peste 60%), iar comerțul în minimarketuri și piețe a crescut semnificativ.

Aceste date sunt relevante într-un context în care autoritățile și companiile producătoare de țigarete, precum JTI și PMI, continuă să lupte împotriva comerțului ilegal.

Total
0
Shares
Total
0
Share