Politică

Comisia de la Veneţia: Schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran şi alegerea suverană a autorităţilor Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisia de la Veneţia a stabilit mai multe recomandări tehnico-juridice pentru schimbarea sistemului electoral. Iar autorităţile de la Chişinău şi-au luat angajamentul să le implementeze în totalitate. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută după încheierea şedinţei Comisiei de la Veneţia. 

Potrivit lui Candu, recomandările oferite de experţii Comisiei de la Veneţia ţin de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi de votul în regiunea transnistreană.

„Sunt prevăzute mai multe recomandări tehnice şi juridice. Ne-am asumat angajamentul să le implementăm. Este legat de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi votul în Transnistria. Sunt elemente tehnico-juridice, recomandări pe care le-a dat Comisia de la Veneţia şi bineînţeles noi ne-am asumat angajamentul deplin să le implementăm”, a declarat preşedintele Parlamentului pentru Publika TV.

Candu a mai declarat că membrii Comisiei de la Veneţia au reiterat încă odată că „schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran şi alegerea suverană a autorităţilor Republicii Moldova”.

Recent, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că autoritățile vor analiza cu toată deschiderea și interesul expertiza Comisiei de la Veneția efectuată pe această inițiativă. 

Documentul prevede ca 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 – direct de cetăţeni. Proiectul a fost votat în prima lectură de 74 de deputați.

Amintim că peste 60% dintre cetăţenii Republicii Moldova vor schimbarea sistemului actual de vot. Asta arată cel mai mare sondaj de opinie făcut vreodata în Moldova, pe un eşantion de peste 12.322 de subiecţi, cu o marjă de eroare de doar 0,8 la sută, realizat în lunile aprilie – mai de o prestigioasă companie americană Lake Research Partners.

loading...

Comments are closed.