Comisia Europeană a propus prelungirea până în 2026 a protecției pentru refugiații din Ucraina

Comisia Europeană a propus marți prelungirea cu un an, până pe 4 martie 2026, a protecției acordate refugiaților ucraineni în Uniunea Europeană, transmite AFP.

Măsura va fi discutată joi de miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii, în Luxemburg. Potrivit AFP, propunerea Comisiei va fi aprobată cu această ocazie.

Din martie 2022, ucrainenii care se refugiază din cauza războiului declanșat de invazia rusă în țara lor beneficiază de un statut care le permite șederea în UE, cu drept de muncă și de acces la ajutoarele sociale. În prezent sunt 4,2 milioane de astfel de cazuri, scrie Agerpres.

UE a activat directiva privind protecția temporară în 4 martie 2022, la o săptămână după ce forțele ruse au invadat teritoriul ucrainean. A fost pentru prima dată când s-a aplicat actul normativ respectiv, existent din 2001.

Comisia a reținut că „având în vedere atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurilor civile și vitale din toată Ucraina, condițiile de revenire în țară a persoanelor nu sunt încă sigure și durabile”, iar „motivele din care a fost introdusă protecția temporară persistă și aceasta ar trebui prelungită cu încă un an”.

Armata ucraineană face eforturi să mențină linia frontului, iar loviturile aeriene ale rușilor au produs distrugeri de mare amploare în rețeaua energetică a Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți că bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice au înjumătățit producția de energie electrică a Ucrainei, față de nivelul din iarna trecută.

Trupele ucrainene resimt de câteva luni insuficiența efectivelor și a munițiilor, în contextul mobilizării mai dificile și a întârzierii livrărilor de armament occidental.

La sfârșitul lui aprilie, Polonia și Lituania s-au oferit să ajute Ucraina la repatrierea bărbaților cu vârste care îi fac apți de înrolare, imediat după ce Kievul a decis să nu mai acorde servicii consulare categoriei respective de cetățeni.

Total
0
Shares
Total
0
Share