Alte știri

Comisia Europeană a semnat un contract cu Pfizer-BioNTech pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisia Europeană a semnat joi încă un contract – al treilea – cu societățile BioNTech și Pfizer, prin care rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre UE, pentru perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023. Înțelegerea permite achiziționarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual și de vaccin adaptat la variante, cu opțiunea de a achiziționa alte 900 de milioane de doze, anunță Comisia Europeană într-un comunicat.

Vaccinurile trebuie produse în UE, la fel ca și elementele componente esențiale, potrivit prevederilor contractului. În plus, livrarea vaccinurilor în UE este garantată încă de la începutul disponibilității lor, în 2022.

De asemenea, „a fost consolidată posibilitatea ca statele membre să revândă sau să doneze doze țărilor care au nevoie de ele, din afara UE sau prin intermediul mecanismului COVAX, contribuind la un acces global și echitabil la vaccin, în întreaga lume. Acest nou contract va consolida capacitatea UE de a produce vaccinuri, permițând astfel deservirea altor piețe din întreaga lume”, se mai arată în comunicat.

„Odată cu semnătura noastră, noul contract este acum în vigoare, ceea ce este o veste bună pentru lupta noastră pe termen lung în vederea protejării cetățenilor europeni împotriva virusului și a variantelor sale! Producția și livrarea în UE a până la 1,8 miliarde de doze sunt garantate. Contractele potențiale cu alți producători vor urma același model, în beneficiul tuturor”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Trebuie să fim cu un pas înaintea virusului. Aceasta înseamnă să avem acces la vaccinuri adaptate pentru a ne proteja împotriva amenințării pe care o reprezintă variantele, pentru a potența vaccinurile cu scopul de a prelungi imunitatea, precum și pentru a ne proteja populația tânără. Ne concentrăm în mod prioritar asupra tehnologiilor care și-au dovedit valoarea, cum ar fi vaccinurile pe bază de mARN, dar ne menținem opțiunile deschise. Ultimele luni au demonstrat în mod clar necesitatea de a avea acces la o gamă largă de vaccinuri și de tehnologii diverse, precum și la parteneri fiabili. Pe măsură ce ritmul vaccinării crește în fiecare zi, iar activitatea vizând obținerea unor mijloace terapeutice eficace se intensifică, putem privi în viitor cu mai mult optimism și cu mai multă încredere”, a spus, la rândul ei, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Comisia Europeană a autorizat până acum introducerea pe piață condiționată a vaccinurilor dezvoltate de BioNTech și Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson and Johnson. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri asigură accesul Europei la doze suficiente pentru a-și imuniza întreaga populație, inclusiv împotriva variantelor virusului, menționează comunicatul.

Sursa: Digi24

loading...

Comments are closed.