Comisia Europeană va bloca importurile de produse agricole din Ucraina, în cazul în care acestea vor afecta țările vecine și va introduce “garanții specifice fiecărei țări”, la cererea Poloniei, scrie Biziday.ro
„Vom analiza modul în care putem oferi asigurări suplimentare Poloniei și altor state membre, iar o modalitate de a face acest lucru este introducerea unor măsuri de protejare specifice fiecărei țări. Vedem că acest impact regional al comerțului sau al exporturilor de produse agricole ucrainene este distribuit foarte inegal. Este resimțit, în primul rând, de țările imediat învecinate, în timp ce [nu] creează prea multe perturbări pentru piața UE în ansamblu”, a explicat, pentru Financial Times, Valdis Dombrovskis, Comisarul european pentru Comerț
Astfel, Comisia Europeană urmează să ofere garanții suplimentare țărilor care se învecinează cu Ucraina începând din iunie, atunci când va extinde accesul exporturilor fără taxe vamale și fără cote. Propunerea trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și statele membre, urmând să fie valabilă până în iunie 2025. Oficialii UE au confirmat că iau în considerare și posibilitatea de a stabili cote de export pentru produse sensibile, cum ar fi carnea de pasăre, zahărul și ouăle din Ucraina.
Polonia și Ungaria au introdus interdicții unilaterale de import pentru produsele ucrainene în aprilie 2023, ca urmare a protestelor ample ale fermierilor față de exporturile ieftine din Ucraina, care au dus la o penurie de cereale pe piața lor internă.
Această inițiativă a Poloniei ar putea fi un impuls pentru premierul polonez Donald Tusk, care încearcă să protejeze interesele economice interne, respectându-și în același timp promisiunea “de a readuce Polonia în centrul procesului de elaborare a politicilor UE”.
Măsura va fi introdusă după ani de certuri între administrația anterioară a partidului Lege și Justiție (PiS) și Bruxelles, în principal din cauza erodării statului de drept în Polonia. După preluarea mandatului luna trecută, Donald Tusk a menținut interdicția privind cerealele introdusă de PiS, în ciuda dezacordului Bruxelles-ului.