Comisia Europeană a trimis vineri o cerere de informații către Temu în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA), solicitând platformei să furnizeze informații detaliate și documente interne privind măsurile de atenuare luate împotriva prezenței și reapariției comercianților care vând produse ilegale pe piața sa online, scrie Calea Europeană.
De asemenea, Comisia Europeană solicită Temu să furnizeze date și informații suplimentare privind măsurile adoptate pentru atenuarea riscului de difuzare a produselor ilegale, precum și a riscurilor legate de protecția consumatorilor, sănătatea publică și bunăstarea utilizatorilor. În plus, Comisia solicită, de asemenea, detalii cu privire la sistemele de recomandare ale Temu și la riscul pentru protecția datelor personale ale utilizatorilor.
Temu trebuie să furnizeze informațiile solicitate până în 21 octombrie 2024.
Pe baza evaluării răspunsurilor Temu, Comisia va stabili etapele următoare. Aceasta ar putea implica deschiderea oficială a procedurii în temeiul articolului 66 din ASD. În conformitate cu articolul 74 alineatul (2) din ASD, Comisia poate impune amenzi pentru informații incorecte, incomplete sau înșelătoare furnizate ca răspuns la o cerere de informații. În cazul lipsei unui răspuns, Comisia poate emite o cerere oficială prin decizie.
Măsura Comisiei Europene vine după ce Germania, Austria, Polonia, Danemarca, Țările de Jos și Franța au solicitat abordare unificată în ceea ce privește aplicarea standardelor UE în domeniul comerțului electronic, cerând într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene o aplicare mai strictă a legislației împotriva platformelor de comerț electronic, inclusiv cele asiatice Temu și Shein.
În ultimele luni, Comisia Europeană a desemnat, în temeiul Actului privind serviciile legislative, atât Shein, cât și Temu, drept platforme online foarte mari care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii.
În același timp, presa a relatat că UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană.
De altfel, Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani a transmis încă din luna aprilie că platforma chineză Temu nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor, avertizând că ia în considerare o acțiune în justiție.
Ulterior, Polonia a amenințat de la nivel guvernamental platformele asiatice Shein și Temu cu blocarea geografică dacă vor încălca drepturile clienților polonezi, iar Asociația Comercianților din Austria a acuzat platforma Temu de practici comerciale necinstite.
Și la nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein.