Comisia Europeană deschide investigaţii împotriva Apple, Google şi Meta. Care este motivul

Companiile americane Apple, Alphabet şi Meta vor fi investigate în Uniunea Europeană pentru potenţiale încălcări ale directivei privind pieţele digitale, au declarat luni autorităţile de reglementare antitrust din UE, o măsură ce ar putea duce la amenzi uriaşe pentru aceşti giganţi media, scrie News.ro

Legislaţia, care este în vigoare din 7 martie, impune celor şase giganţi media – care furnizează servicii precum motoare de căutare, reţele sociale şi aplicaţii de chat utilizate de alte companii – să respecte directivele pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile pentru rivalii lor şi pentru a oferi utilizatorilor mai multe opţiuni.

“Comisia (Europeană) suspectează că măsurile puse în aplicare de aceşti actori-cheie nu reuşesc să respecte în mod eficient obligaţiile ce le revin în temeiul DMA (Digital Market Act – n.r.)”, a declarat executivul UE într-un comunicat.

Autoritatea europeană de aplicare a normelor de concurenţă va investiga regulile Alphabet privind direcţionarea în Google Play şi auto-referirea în Google Search, regulile Apple privind direcţionarea în App Store şi ecranul de alegere pentru Safari şi modelul “pay or consent” al Meta.

De asemenea, Comisia ia măsuri pentru a investiga noua structură de taxare a Apple pentru magazinele de aplicaţii alternative şi practicile de clasificare ale Amazon pe piaţa sa.

Executivul UE îşi propune să finalizeze investigaţiile în termen de un an, termen stabilit în cadrul DMA.

Este o premieră în cadrul noului regulament privind pieţele digitale.

Bruxellesul a purtat luni de zile un dialog cu cei trei giganţi americani ai internetului cu privire la planurile lor de a se conforma normelor care au intrat în vigoare la începutul lunii martie. După ani de zile în care le-au urmărit în zadar abuzul de poziţie dominantă, din cauza unei legislaţii care descuraja insuficient asemenea practici, executivul european speră că, prin DMA, a dobândit o armă suficient de puternică pentru a-i face să cedeze.

“Putem vedea deja schimbări pe piaţă. Dar nu suntem convinşi că soluţiile propuse de Alphabet, Apple şi Meta se conformează cu obligaţiile”, a declarat luni comisarul european pentru sectorul digital, Thierry Breton.

UE doreşte să deschidă în sfârşit pieţele digitale, să protejeze apariţia şi creşterea start-up-urilor în Europa şi să îmbunătăţească alegerea oferită utilizatorilor. Procedurile anunţate se bazează pe nemulţumiri binecunoscute.

Astfel, Comisia deschide o anchetă împotriva Alphabet, suspectată că a exploatat monopolul virtual al motorului său de căutare Google pentru a-şi favoriza propriile servicii de comparare a preţurilor, datorită unor listări mai bune, în detrimentul concurenţilor, atunci când este vorba de căutarea de hoteluri, bilete de avion sau alte bunuri de consum vândute online. Google a fost deja amendată cu 2,4 miliarde de euro pentru acest lucru în 2017. Însă măsurile corective propuse nu au fost niciodată considerate satisfăcătoare.

Alphabet şi Apple sunt, de asemenea, vizate pentru restricţiile asupra magazinelor lor de aplicaţii Google Play şi App Store. Potrivit Comisiei, cele două grupuri “restricţionează capacitatea dezvoltatorilor de a comunica şi de a-şi promova în mod liber ofertele şi de a încheia direct contracte” cu utilizatorii finali, “în special prin impunerea de diverse taxe”. Pe această temă, Apple a fost deja amendată cu 1,8 miliarde de euro de către Comisie, la începutul lunii martie, în urma unei anchete deschise în iunie 2020 după o plângere din partea platformei de streaming muzical Spotify.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share