Politic

Comisia Europeană pregătește un raport pipărat despre Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova înregistrează rezultate mai slabe decât Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene, arată draft-ul raportului Comisiei Europene care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar al fiecărei țări din trioul asociat, consultat de Europa Liberă.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În următoarele săptămâni, Comisia Europeană va publica rapoartele de evaluare pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia, care arăta în ce măsură fiecare dintre aceste țări se aliniază la legislația Uniunii Europene (UE) în diferite domenii, de la știință și cercetare până la politica externă și de securitate.

Pentru fiecare dintre cele 32 de domenii analizate, raportorii folosesc o scară de evaluare, care marchează progresul fiecărui stat: stadiu incipient, un anumit nivel de pregătire, nivel moderat de pregătire, nivel bun de pregătire și nivel avansat.

Jurnalistul Rikard Jozwiak, editorul pentru afaceri europene al Europei Libere, care a analizat opiniile Comisiei Europene pentru cele trei țări, spune că pentru R. Moldova acest raport este destul de serios, deoarece, potrivit evaluărilor Comisiei, R. Moldova are nota cea mai rea sau a doua cea mai slabă notă la cele mai multe capitole. „Ceea ce înseamnă că R. Moldova are foarte mult de muncit în viitor, când va începe negocierile de aderare la UE”, explică Jozwiak.

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a confirmat existența draftului, dar spune că documentul final va fi publicat ulterior.

„Raportul Comisiei Europene discutat în presă este deocamdată un document intern și urmează să fie publicat oficial mai târziu în luna ianuarie”, a declarat Popescu.

loading...

Comments are closed.