Comisia parlamentară a Turciei a aprobat aderarea Suediei la NATO

Comisia de afaceri externe a parlamentului turc și-a dat aprobarea pentru aderarea Suediei la NATO, a informat agenția de presă turcă Anadolu. Acest lucru aduce Suedia un pas mai aproape de aderarea la alianța militară occidentală, potrivit Politico.

Acum urmează ca Adunarea generală a parlamentului turc trebuie să dea undă verde finală înainte ca Suedia să poată deveni oficial membru NATO cu drepturi depline. Cu toate acestea, nu a fost stabilită o dată pentru acest vot în plen.

Aprobarea unanimă a tuturor țărilor actuale membre NATO este necesară pentru ca orice nou stat să se alăture alianței militare.

Liderul ungar Viktor Orbán a oprit, de asemenea, cererea de aderare a Suediei, declarând săptămâna trecută că nu a existat o „mare dorință” din partea parlamentarilor maghiari să o aprobe. Acest lucru face din Ungaria ultima țară membră NATO care nu a început procesul de ratificare.

Suedia și Finlanda și-au renunțat ambele neutralității și au cerut să se alăture alianței în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Finlanda a aderat la alianță în aprilie.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share