Comisia pentru elucidarea imixtiunii în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog” începe audierile în această săptămână

comisii parlamentare, fundatia open dialog, ludmila kozlovska, igor vremea, artur resetnicov, parlamentul republicii moldova

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice va începe audierea autorităților responsabile în săptămână curentă.

Audierile vor începe vineri, 2 noiembrie. Decizia a fost luată astăzi, la ședința Comisiei de anchetă.

Am înaintat o serie de demersuri autorităților și partidelor politice, solicitând informația necesară. Informațiile primite oficial de la instituții, la această etapă, relevă o serie de aspecte importante pentru ancheta comisiei, de aceea am decis să invităm instituțiile pentru a discuta pe marginea informațiilor furnizate. De asemenea, urmează să fie audiați și reprezentanții organizațiilor vizate de legături cu Fundația «Open Dialog», în așa fel încât comisia de anchetă să aibă o imagine completă asupra situației și să poată elabora un raport cât mai complex și echilibrat, pe care să-l prezinte în plenul Parlamentului”, a menționat Președintele Comisiei de anchetă, Igor Vremea.

La 4 octombrie curent, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. În ședința de săptămâna trecută, Parlamentul a extins cu 30 de zile termenul de prezentare a raportului Comisiei de anchetă.

Potrivit informațiilor publice, Ludmila Kozlowska a fost extrădată din Polonia și UE, fiind bănuită că ar colabora cu serviciile secrete rusești. Activista ucraineană a primit interdicție de intrare în cele 26 de țări europene din spațiul Schengen. Recent, Serviciul de Securitate din Ucraina a pornit o anchetă împotriva activistei pe motiv de violare a unității statale ucrainești și trădare de patrie. Fundația ”Open Dialog” a primit aviz negativ de la Organizația pentru securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

În Republica Moldova, Ludmila Kolzovska și fundația Open Dialog au devenit cunoscute datorită relațiilor strânse a acestora cu opoziția de la Chișinău, anume liderii protestelor Maia Sandu și Andrei Năstase. Activista originară din Ucraina s-a evidențiat în special ca o bună prietenă a avocatei fugare Ana Ursachi care i-a reprezentat în instanță pe Grigore Petrenco și Veaceslav Platon.

În anul 2017, liderii celor două partide au fost prezenți la conferința organizată de fundația condusă de Kozlovska. Totodată, președinta Open Dialog și reprezentanții opoziției din Republica Moldova apar deseori în fotografii la Bruxelles, uneori însoțiți de deputații din Parlamentul European. Totodată, în anul 2018, aceasta a fost expulzată de pe teritoriul Uniunii Europene, fiind suspectată de relații cu serviciile secrete rusești.

Amintim că mai mulți comentatori politici de la Chișinău au spus în repetate rânduri că Maia Sandu și Andrei Năstase prin intermediul partanerilor politici din PPE au cerut blocarea asistenței macrofinanciare pentru a demonstra că actuala guvernare din Republica Moldova, nu are susținere la nivel internațional.

ludmila kozlovska, lobby pas, maia sandu bruxelles, nastase bruxelles, alexandru machedon, natalia morari, ludmila kozlovska, agenti servicii secrete ruse, agenti fsb moldova

ludmila kozlovska, lobby pas, maia sandu bruxelles, nastase bruxelles, alexandru machedon, natalia morari, ludmila kozlovska, agenti servicii secrete ruse, agenti fsb moldova

Total
0
Shares
Total
0
Share