Comisia politică Vetting va evalua noul grup de candidați propuși de PAS la funcția de membru CSM

Comisia politică Vetting a recepționat spre evaluare lista cu cinci candidați non-judecători propuși de PAS (Parlament) pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Acești candidați urmează să fie supuși evaluării de către Comisia Vetting în virtutea faptului că Legea nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, care reglementează activitatea Comisiei, prevede că candidații înscriși în concursul pentru CSM după 1 septembrie 2023 sunt evaluați de către Comisia Vetting.

Cei cinci candidați non-judecători la funcția de membru al CSM, integritatea financiară și etică a cărora va fi verificată de Comisia Vetting, sunt:

  • Vitalie Ciuchitu – avocat;
  • Sergiu Băieşu – șef al departamentului Drept privat de la Universitatea de Stat din Moldova (USM);
  • Tatiana Tabuncic – membrul al Consiliului de Integritate;
  • Ion Rusu – avocat;
  • Anatolie Minciuna – fost președinte al Curții de Apel Chișinău.

Comisia va analiza și va stabili, în temeiul Legii 26/2023, dacă candidații au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au admis conflicte de interese, dacă au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor.

Printre dosarele candidaților care au fost depuse la concurs în cadrul Parlamenului, dar nu au fost recepționate, se numără trei persoane care au trecut anterior prin procesul de verificare al Comisiei Pre-Vetting și au promovat evaluarea, prin urmare, nu vor fi evaluați repetat. Este vorba de: Aliona Corcenco – fostă judecătoare la Curtea de Apel Bălți; Veaceslav Guțan – fost conferențiar universitar la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”; Leonid Chirtoacă – avocat.

Comisia Vetting pretinde că este o comisie independentă care, la moment, desfășoară evaluarea extraordinară a integrității judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a candidaților la funcția de judecător CSJ, conform prevederilor Legii nr. 65/2023, și a altor subiecți după cum prevede Legea nr. 26/2022 și Legea nr. 252/2023.

Total
0
Shares
Total
0
Share