Comisia Unificată de Control s-a întrunit în ședință extraordinară. Ce decizii au fost adoptate

O ședință extraordinară a Comisiei Unificate de Control a fost organizată la 10 decembrie 2020 la Bender pentru a rezolva unele chestiuni organizatorice de neamânat, transmite Telegraph.md

Astfel, în legătură cu expirarea termenului de aflare în misiune, a fost aprobată înlocuirea prin rotație a 3 observatori militari delegați de Ucraina. Mandatul acestora este de a monitoriza situația și de a documenta încălcările regimului stabilit al Zonei de Securitate, în comun cu observatorii militari din Republica Moldova, Federația Rusă și regiunea transnistreană.

De asemenea, au fost prezentați și au intrat în exercițiul funcției o parte din noii experți din cadrul delegației Republicii Moldova, desemnați de Guvern la 9 decembrie curent.

Membrii Comisiei Unificate de Control au luat act de raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate în perioada 25 noiembrie – 1 decembrie 2020.

Ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control a eșuat din nou, din motivul că partea transnistreană a respins includerea pe agenda oficială a problemelor legate deprezența posturilor ilegale și de răpirea cetățenilor de către așa-numitul „mgb” din regiune.

Delegația Republicii Moldova a emis o declarație prin care a demascat tensionarea continuă a situației în Zona de Securitate și blocarea intenționată a lucrărilor Comisiei Unificate de Control de către exponenții Tiraspolului. Prin acțiunile provocatoare și poziția contraproductivă, aceștia resping orice soluție de compromis care ar putea readuce Comisia Unificată de Control în aria activității regulamentare.

Delegația Republicii Moldova și-a reconfirmat angajamentul de a soluționa pe cale pașnică conflictul din regiunea transnistreană a țării și s-a adresat celorlalți participanți ai Comisiei Unificate de Control pentru a da justă apreciere acțiunilor distructive ale părții transnistrene care afectează realizarea proceselor de pacificare pe râul Nistru potrivit principiilor stabilite în Acordul din 21 iulie 1992.

Satul Condriţa va avea în premieră grădiniţă de copii

Total
0
Shares
Total
0
Share