Comisia Unificată de Control s-a întrunit la Bender, însă ședința nu a fost deschisă din lipsă de consens asupra ordinii de zi

La 25 februarie curent la Bender s-au întrunit delegațiile Republicii Moldova, Federației Ruse și regiunii transnistrene, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE pentru o nouă încercare de a relua ședințele ordinare ale Comisiei Unificate de Control.

Potrivit regulamentului, proiectul ordinii de zi a fost prezentat de către delegația Republicii Moldova, care urmează să conducă ședința. Printre subiectele propuse se evidențiază: 1. Răpirea cetățenilor în Zona de Securitatea de către reprezentanți înarmați ai structurilor de forță ale Tiraspolului; 2. Situația în Zona de Securitate după introducerea abuzivă la 1 mai 2019 a forțelor transnistrene „grănicerești”, abilitate unilateral cu funcții de control al fluxului de cetățeni și mijloace de transport; 3. Sitematizarea tuturor reglementărilor referitoare la Comandamentul Militar Întrunit într-un document unic; 4. Raportul șefului comenduirii militare a orașului Bender cu privire la prezența militarilor înarmați subordonați Tiraspolului la o întrunire în masă la 27 septembrie curent, cu încălcarea regimului stabilit în raionul cu regim sporit de securitate.

Au urmat dezbateri aprinse, iar propunerile delegației Republicii Moldova de a pune în discuție toate problemele acute ale operațiunii de pacificare au fost susținute doar de reprezentanții Misiunii OSCE și Ucrainei în Comisie. Delegația transnistreană s-a opus aprobării ordinii de zi, blocând în așa fel deschiderea ședinței ordinare.

Delegația Republicii Moldova consideră că impertinența, cu care exponenții Tiraspolului sfidează atribuțiile Comisiei Unificate de Control de a interveni asupra încălcărilor regimului Zonei de Securitate, subminează eficacitatea mecanismelor de pacificare existente.

În cadrul întrunirii, delegația Republicii Moldova a notificat în scris Comisia despre faptul că la 2 martie curent în satul Corjova vor fi organizate activități de comemorare a 29 de ani de la izbucnirea acțiunilor de luptă pentru integritatea și independența Republicii Moldova. În context, părții transnistrene i-a fost adresat apelul de a nu admite acțiuni provocatoare capabile să agraveze ordinea publică, iar reprezentanților Misiunii OSCE și Ucrainei în Comisie li s-a solicitat concursul în monitorizarea situației în Zona de Securitate pe durata desfășurării evenimentului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share