Comitetul de supraveghere al proiectului „Măsuri de adptare la schimbările climatice în Rezervația Biosferei Prutul de Jos” a evaluat progresele înregistrate

Comitetul de supraveghere al Proiectului „Măsuri de adptare la schimbările climatice în Rezervația Biosferei Prutul de Jos” s-a reunit miercuri, 7 iulie curent, într-o ședință, pentru a evalua progresele înregistrate în perioada de implementare 2019-2021. Scopul proiectului este de a asigura funcționalitatea Rezervației Biosferei ”Prutul de Jos” prin îmbunătățirea condițiilor pentru protecția acesteia, măsurilor de conservare a biodiversității și prin sporirea capacităților de adaptare la schimbările climatice ale comunității.

În cadrul ședinței, Secretarul de Stat Valentina ȚAPEȘ a comunicat că: „Provocările asociate cu schimbările climatice sunt o preocupare constantă pentru autorități. Prin aplicarea măsurilor pro-active și prin elaborarea noilor documente de politici, conjugăm eforturile pentru fortificarea capacităților de atenuare și adaptare la schimbările climatice, pentru informarea și stimularea comportamentelor pozitive din comunități.”

Totodată, echipa de implementare a proiectului a prezentat două documente esențiale pentru îmbunătățirea condițiilor din habitate și pentru informarea actorilor locali cu privire la valoarea ariei protejate și tendințele schimbărilor climatice. Primul document prezentat este „Evaluarea vulnerabilității climatice a Rezervației Biosferei Prutul de Jos. Abordarea metodologică propusă.” Cel de-al doilea document elaborat și discutat include studiul „Constatările principale și măsurile de adaptare propuse”, ce înglobează indicatori ai evaluării curente privind vulnerabilitatea climatică a Rezervației Biosferei „Prutul de Jos”.

„Evaluarea vulnerabilității reprezintă un instrument important pentru dezvoltarea strategiilor de adaptare la schimbările climatice, în special, pentru stabilirea priorităților de gestionare și planificare, precum și pentru gestionarea mai eficientă a resurselor. Acest exercițiu are scopul de a spori probabilitatea atingeroi scopurilor și obiectivelor de conservare (protecția speciilor sau a populațiilor, asigurarea durabilității resurselor naturale specifice sau a serviciilor ecosistemice). Evaluarea vulnerabilității climatice este perceput ca un instrument menit să informeze și să faciliteze orientarea ulterioară a intervențiilor în zonă, pentru a crește rezistența climatică a rezervației biosferei și a comunităților sale”, a menționat echipa de implementare.

Total
0
Shares
Total
0
Share