Comitetul Internațional Olimpic a stabilit o nouă dată pentru Jocurile Olimpice

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat luni că Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în 2021, între 23 iulie și 8 august.

”Decizia a fost luată în cadrul unei discuții telefonice purtată de diriguitorii principali ai evenimentului: președintele CIO Thomas Bach, președintele Comitetului Organizatoric al Olimpiadei Mori Yoshiro, Guvernatorul orașului Tokyo Koike Yuriko și ministrul responsabil de desfășurarea Jocurilor Paralimpice Hashimoto Seiko. Noile date de desfășurare a competiției oferă autorităților sanitare, tuturor persoanelor implicate în organizarea Jocurilor Olimpice maximum de timp pentru a face față situației create, provocărilor pandemiei Covid-19”, se spune în comunicatul difuzat.

Conform unui alt comunicat făcut public anterior, sportivii calificați la Olimpiadă (aproximativ 50 procente din numărul total) își păstrează dreptul obținut. Pentru restul urmează să fie luate decizii de comun acord în cadrul federațiilor internaționale de profil. ”Să vedem care va fi”, a declarat astăzi pentru agenție Veaceslav Bacal, antrenorul lui Denis Vieru. ”Poate, în acest răstimp, vor fi luate decizii deștepte, corecte și în boxul moldovenesc”, a opinat antrenorul Petru Caduc.

Participările sportivilor moldoveni la turneele internaționale de verificare și calificare la Jocurile Olimpice sunt însă, ca și pretutindeni, stopate. Deocamdată, doar șapte dintre ei au obținut biletele olimpice de acreditare: Zalina Petrivskaya-Marghiev, Dimitriana Surdu, Lilia-Fisicovici-Martînovici, Serghei Marghiev (toți la atletism), Alexandra Mârca (tir cu arcul), Tatiana Saculțan (natație), Anastasia Nichita (lupte feminine), iar Denis Vieru și Victor Sterpu, ambii la judo, sunt calificați provizoriu.

Cifra respectivă de performeri calificați – 7 – este deocamdată cea mai mică în istoria sportului moldovenesc. Cea mai mare – 41 – a fost înregistrată la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996). În continuare a fost consemnată o scădere permanentă. La Olimpiada de la Sydney – 34, la cea de la Atena – 33, la Beijing – 29, la Londra – 20, la Rio de Janeiro – 23.

Citește și: În India, medicii se protejează de COVID-19, folosind căști de motocicletă și pelerine de ploaie

Total
0
Shares
 
Total
0
Share