Compania Naţională de Asigurări în Medicină marchează 20 de ani de activitate

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), principalul finanţator al sistemului de sănătate din Republica Moldova, a împlinit în data 10 septembrie, 20 ani de la înfiinţare.

Una dintre cele mai mari realizări ale companiei în această perioadă este implementarea, începând cu anul 2004, a sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, fapt ce a stimulat continuarea reformelor în sectorul de ocrotire a sănătăţii, precum şi a asigurat stabilitatea financiară, optimizarea cheltuielilor instituţiilor medicale.

În cei 20 ani de activitate, CNAM a perfecţionat continuu metodele de contractare a instituţiilor medicale, majorându-se şi numărul prestatorilor contractaţi. Pentru prestarea serviciilor medicale în cadrul sistemului, în prezent sunt încheiate contracte cu 455 de prestatori publici și privați, de patru ori mai mulţi faţă de 2004. O realizare esenţială în procesul de contractare a fost aplicarea, din 2011, a sistemului DRG – mecanism de plată a instituţiilor medicale în funcţie de complexitatea cazului.

Pe parcursul anilor, au fost majorate spectrul şi volumul de servicii medicale, precum şi a fost extinsă lista de medicamente compensate. Totodată, a crescut numărul de cazuri tratate în cadrul programelor speciale, cum ar fi operaţii pe cord, de cataractă, de protezare de şold şi genunchi. De asemenea, sunt acoperite medicamentele costisitoare și dispozitivele medicale. Pachetul de servicii medicale a fost completat și cu îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijiri paliative, fertilizarea in vitro, intervenții timpurii la copii ș. a.

În același timp, din fondul măsurilor de profilaxie sunt finanțate servicii de screening precum și proiecte privind reducerea riscurilor de îmbolnăvire și prevenirea maladiilor.

În perioada pandemică, CNAM acoperă financiar toate necesităţile sistemului de sănătate – asistența medicală persoanelor cu COVID-19, precum și suplimentele salariale pentru lucrătorii medicali implicați în lupta cu noul coronavirus. Pe parcursul anilor, CNAM a susținut financiar creșterile salariale ale lucrătorilor medicali.

CNAM a făcut eforturi şi în ceea ce priveşte asigurarea transparenţei în gestionarea fondurilor AOAM, prin publicarea contractelor pe site-ul companiei, iniţierea unor acţiuni de perfecţionare a mecanismului de compensare a medicamentelor, fortificarea acțiunilor de atragere la răspundere juridică a persoanelor care au prejudiciat sănătatea persoanelor asigurate etc.

Accesul la informaţii privind asigurarea obligatorie de asistenţă medicală a fost facilitat în ultimii ani datorită creării Serviciului telefonic INFO CNAM – 0 800 99999, prin intermediul căruia cetăţenii pot afla răspuns la orice întrebare legată de asigurarea medicală obligatorie.

În scopul dezvoltării şi modernizării bazei tehnico-materiale a instituţiilor medicale publice, CNAM finanțează în bază de concurs, din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, proiecte pentru efectuarea reparaţiilor capitale, procurarea utilajului medical performant ş.a.

Această perioadă a fost marcată şi de acţiuni de digitalizare a serviciilor publice prestate de companie, precum achitarea primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă prin MPay, lansarea Sistemului informațional de raportare și evidență a serviciilor medicale.

Un capitol aparte în activitatea CNAM îl constituie dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu instituţii similare de peste hotare, pentru a alinia sistemul AOAM din Republica Moldova la standardele europene și internaționale.

Cu ocazia aniversării a 20-a de la fondarea companiei, echipa CNAM transmite un mesaj de mulţumire tuturor partenerilor, cetățenilor care contribuie la crearea fondurilor AOAM pentru sprijinul, cooperarea fructuoasă şi deschiderea cu care ne-aţi onorat de-a lungul anilor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share