Companiile din Republica Moldova vor avea în curând o capacitate sporită de a identifica oportunitățile de comerț cu Uniunea Europeană și în cadrul regiunii Parteneriatului Estic, ca parte a proiectului „EaP Trade Helpdesk”.
La 28 aprilie, Centrul Internațional de Comerț (ITC), în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, a organizat prima reuniune a părților interesate în realizarea proiectului „EaP Trade Helpdesk”.
Lansat la sfârșitul anului 2019, proiectul „EaP Trade Helpdesk” este implementat de ITC, agenție comună a Organizației Națiunilor Unite și a Organizației Mondiale a Comerțului. Acesta este sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei sale EU4Business. Proiectul, cu o durată de cinci ani, vizează intensificarea relațiilor economice și comerciale dintre țările Parteneriatului Estic și Uniunea Europeană precum și în regiunea Parteneriatului estic. În rezultatul proiectului, întreprinderile din țările Parteneriatului Estic vor avea acces sporit la informații comerciale cuprinzătoare, veridice și transparente privind regiunea PaE și UE prin intermediul portalului „EaP Trade Helpdesk”. Centrul de asistență online, disponibil prin intermediul portalului, va permite întreprinderilor să raporteze probleme legate de export și import și să obțină soluții practice de la autoritățile naționale relevante.
De asemenea, proiectul va identifica obstacolele de reglementare și procedurale în calea comerțului prin intermediul cercetărilor la nivel național privind măsurile netarifare și va oferi ghiduri sectoriale privind exportul către UE. Instituțiile naționale relevante vor fi mai bine pregătite să colecteze și să prelucreze datele privind comerțul pentru diverse sectoare, în timp ce întreprinderile și organizațiile de suport în afaceri vor obține o consolidare a capacităților de analiză a pieței pentru a identifica noi oportunități în regiune și în UE.
Principalele obiective ale reuniunii naționale a părților interesate au fost: informarea participanților cu privire la obiectivele și impactul preconizat al proiectului; prezentarea activităților în curs și a celor planificate în Moldova și determinarea sinergiei cu inițiativele naționale existente. Evenimentul a reunit reprezentanți ai agențiilor guvernamentale, organizațiilor de susținere a afacerilor, Delegației UE în Moldova și experților ITC.