Comuniștii și socialiștii vor lansa o campanie de informare despre amenințările la adresa democrației și libera desfășurare a alegerilor

Vineri a avut loc o întrevedere a conducerii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cu membrii comitetelor politice executive ale ambelor partide.

“În cadrul discuțiilor cu privire la situația politică actuală din țară, a fost remarcată degradarea accelerată a democrației în Republica Moldova, încercarea evidentă a regimului Sandu de a uzurpa definitiv puterea prin încălcarea Constituției, manipularea opiniei publice și falsificarea procesului electoral.

Este vorba, în special, despre organizarea ilegală a unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, despre modificările de conjunctură a Codului Electoral, încercările de a introduce în cadrul alegerilor a votului prin corespondență pentru alegătorii privilegiați ai Sandu, discriminarea cetățenilor Republicii Moldova în ziua alegerilor, în funcție de țara de reședință.

Chiar dacă nu luăm în calcul noile „inițiative” enumerate mai sus, nu putem vorbi despre alegeri libere și transparente în Moldova în condițiile capturării justiției, CEC, SIS și monopolizării de facto a mass-media.

Instrumentul cheie de manipulare și falsificare a alegerilor prezidențiale este așa-numitul “Referendum Sandu”. Sandu încearcă să evite inevitabila înfrângere din alegeri, speculând pe ideea integrării europene.

Este evident că acest referendum este ilegal, fraudulos, nejustificat, fără o putere juridică și consecințe.

Iată de ce marea majoritate a politicienilor și partidelor de stânga și de dreapta, experți și reprezentanți ai societății civile, și-au exprimat dezacordul categoric în raport cu organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile, precum și cu monopolizarea ideii de integrare europeană de către o singură persoană.

În aceste condiții, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, în calitate de principala forță de opoziție din Parlament și din țară, a decis să creeze o platformă comună și invită toate forțele politice extraparlamentare, societatea civilă, reprezentanții corpului diplomatic să se unească pentru a elabora o poziție comună și a desfășura o campanie națională de informare a cetățenilor despre amenințările la adresa democrației și libera desfășurare a alegerilor”, este comunicatul politic.

Total
0
Shares
Total
0
Share