Comunitatea Energetică Europeană salută progresul semnificativ în procesul de dezangajare a sectorului gazelor naturale din Moldova

Procesul de dezangajare în domeniul gazelor naturale din Moldova a înregistrat progrese semnificative în ultimele săptămâni, subliniază Comunitatea Energetică Europeană (CEE).

Ieri, autoritatea de reglementare națională moldoveană, ANRE, a aprobat un Acord de locațiune între Moldovatransgaz, cel mai mare operator de sistem de transport pentru gaze naturale din țară, și Vestmoldtransgaz.

Spre deosebire de Vestmoldtransgaz, Moldovatransgaz nu a fost niciodată dezangajată sau certificată, fapt ce a condus la declanșarea unei acțiuni de infringement de către Secretariatul CEE pentru încălcarea celui de-al Treilea Pachet Energetic.

În baza acordului încheiat pe cinci ani, Vestmoldtransgaz va opera rețelele de transport deținute de Moldovatransgaz și Moldovagaz.

Aprobarea de ieri urmează deciziei anterioare a ANRE de a desemna provizoriu și de a certifica condiționat Vestmoldtransgaz ca Operator de Sistem Independent (OSI) responsabil pentru operațiunile naționale de transmisie a gazelor, cu efect începând cu 19 septembrie 2023.

Procesul final de certificare conform modelului OSI este așteptat să se încheie în lunile următoare.

Secretariatul Comunității Energetice aplaudă dialogul inclusiv dintre toți actorii implicați în acest proces, în special operatorii de sistem pentru gaze naturale, Vestmoldtransgaz și Moldovatransgaz, alături de proprietarii lor, Transgaz Romania și Moldovagaz.

Participarea activă a autorităților relevante, cum ar fi ANRE și Ministerul Energiei, a fost esențială în atingerea acestui punct de referință.

Secretariatul a sprijinit activ companiile și autoritățile în acest proces.

Comunicat de presă al CEE

Total
0
Shares
Total
0
Share