Alte știri

Comunitățile terapeutice pentru deținuții dependenți de droguri din cadrul penitenciarelor din țară vor fi extinse

Pinterest LinkedIn Tumblr

Aprobarea, la data de 30 noiembrie 2020, în cadrul ședinței de Guvern a proiectului hotărârii Guvernului privind aprobarea proiectului de Lege pentru completarea Codului de executare al Republicii Moldova nr. 443/2004 (comunitatea terapeutică) reprezintă o avansare în vederea extinderii acestor comunități terapeutice destinate deținuților dependenți de droguri în cadrul penitenciarelor din întreaga țară.

Ministerul Justiției a elaborat cadrul juridic național, în baza lansării, în comun cu experții norvegieni şi reprezentanții Pompidou Grup al Consiliului Europei, a proiectului-pilot în cadrul Penitenciarului nr. 9 – Pruncul pentru reabilitarea persoanelor dependente de droguri, numit „Comunitatea terapeutică”.

Această reglementare va permite promovarea conceptului de comunitate terapeutică în cadrul întregului sistem penitenciar, precum și statutului instituțional al acestei structuri, în vederea combaterii problemelor sistemice și diminuării la maxim a fenomenului consumului de droguri în rândul persoanelor private de liberate.

În cadrul acestor comunităţi terapeutice vor fi aplicate programe specializate care presupun obiective, strategii, metode și tehnici specifice de intervenţii, întru susţinerea participării rezidentului în procesul de recuperare şi însuşire a unui mod de viaţă corect, schimbarea comportamentală, dezvoltarea şi formarea de noi abilități şi responsabilități sociale, precum și asigurarea unui mediu sigur pe perioada deţinerii, cât şi facilitarea reintegrării în societate a condamnaţilor în perioada de după liberare.

Citește și: UPDATE // Tânăr de 20 de ani reținut în cazul angajatului MAI, care a fost găsit mort în adiacentul Palatului Național

loading...

Comments are closed.