Concluzia savanților! Pot sau nu planetele acoperite de apă în totalitate să fie locuite?

Savanții de la Universitatea din Chicago au demonstrat că pe planetele acoperite cu apă în totalitate, nu poate exista viață, se spune într-un comunciat al publicației științifice Phys.org.

Este cunoscut faptul că pentru existența vieții este necesară apa, apă trebuie să fie foarte multă și o perioadă îndelungată de timp (suficientă pentru evoluție). Clima se poate schimba considerabil, de aceea pentru supraviețuirea organismelor este nevoe de câteva cicluri geochimice, care ar putea păstra echilibrul dintre exploziile vulcanice și atmosferă. Mai mulți savanți consideră că planetele acoperite de apă în totalitate sunt fără viață pentru că nu există toți factorii necesari pentru ca evoluția să aibă loc. Factori care există pe pământ.

În utlima lucrare, savanții au arătat că aceste cicluri geochimice nu sunt mereu necesari pentru ca viața să existe. Specialiștii au modelat câteva scenarii de schimbare a temperaturii, compoziției chimice a oceanelor în decursul a câtorva miliarde de ani pentru planetele compuse din piatră. S-a demonstrat că unele planete acoperite în totalitate de apă au toate condițiile pentru dezvoltarea organismelor în decursul a mai multor perioade de timp. O cauză este presiunea pe care o exercită oceanele asupra scoarței terestre în rezultatul cărora este dificil contactul între mantie și hidrosferă.

Astfel, existența organismelor vii pe planetele oceanice depinde nu de procesele geochimice dar de existența unor substanțe chimice de la apariția planetei care ar facilita contactul între hidrosferă, atmosferă și scoarță terestră. Mai mult de atât, planetele roșii-pitice pot fi candidați mai buni pentru a găzdui organisme din cauza că acestea se încălzesc mai greu decât soarele și astfel oferă mai mult timp organismelor pentru dezvoltare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share