Concursul pentru alegerea președintelui CSJ, amânat de CSM. Motivul invocat de magistrați

Concursul pentru alegerea președintelui Curții Supreme de Justiție a fost amânat de Consiliul Superior al Magistraturii. Propunerea a fost făcută de membrul CSM, Dorel Musteață, la ședința de marți, 30 martie, și a fost acceptată cu unanimitate de voturi. Potrivit magistraților, concursul trebuie să se desfășoare cu prezența fizică a candidaților înscriși la concurs, nu online, din cauza restricțiilor dictate de pandemia de COVID – 19, informează TV8.md

Deoarece sunt ședințe în format online, consider că trebuie să exclude de pe ordinea de zi acest subiect. Nu cunosc așa practici unde să fie demarate concursuri online. Nu este cazul sa ne grăbim. Poate cineva are informații care urmează a fi expuse in deliberare referitor la unii candidați”, a declarat Dorel Musteață.

La concursul pentru funcția de președinte al CSJ s-au înscris cinci candidați. Printre ei, Anatolie Țurcan, judecător la Curtea Supremă de Justiție din anul 2016. Potrivit Ziarul de Gardă, Țurcan a făcut parte din completul de judecată care a menținut decizia de condamnare la 18 ani de închisoare a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

De asemenea, la fotoliul de președinte al CSJ mai aspiră Victor Micu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care a fost de două ori șef al acestei structuri. Și Liliana Catană, magistrat la Curtea Supremă de Justiție, se numără printre aspiranții la funcția de șef al CSJ. Ziarul de Gardă a scris în 2014 că aceasta a fost sancționată disciplinar pentru că l-a eliberat din închisoare pe interlopul Ion Druță, după ce Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pentru comandarea unui triplu omor.

Un alt candidat la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție este Petru Moraru, membru al CSM din 1 decembrie 2017 fost procuror. Ziarul de Gardă scrie că, ajuns la CSJ în 2014, Moraru a făcut parte din completul de magistrați care i-a scăpat de pușcărie, în dosarul evenimentelor din 7 aprilie 2009, pe fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc și ex – comisarul mun. Chișinău, Vladimir Botnari.

Ion Guzun este un alt judecător controversat care își dorește să devină președinte al Curții Supremă de Justiție. Acesta a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție la 14 februarie 2014, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. A făcut parte, alături de Liliana Catană, din completul de judecată care a pus punctul final în dosarul pe numele fostului premier Vladimir Filat la Curtea Supremă de Justiție. Tot el s-a numărat printre judecători care l-au eliberat pe Ion Druță, din închisoare, acum 7 ani. Guzun și-a înregistrat candidatura și la concursul pentru suplinirea funcției de vicepreședinte al Colegiului penal al Curți Supreme de Justiție.

Totodată, au fost amânate concursurile pentru funcțiile de președinte al Curții de Apel Bălți și al celei de la Comrat., concursul pentru fotoliul de președinte al Judecătoriilor Orhei și Bălți

Tot la ședința de astăzi, au fost prelungite cu 20 de zile calendaristice concursurile pentru funcțiile de vicepreședinți ai mai multor instanțe și Colegii penale și civile.

Citește și: FOTO // În Republica Moldova a ajuns cea de-a doua tranșă de ajutor umanitar din partea NATO

Total
0
Shares
 
Total
0
Share