Alte știri

Conducerea IGSU a testat cele 10 autospeciale din livrate în cadrul Proiectului SMURD – 2

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vineri, 9 iulie, Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a efectua testarea capacităților tehnice a zece autospeciale livrate în Republica Moldova în cadrul Proiectului SMURD – 2.

Șeful IGSU, general-maior Mihail Harabagiu, a inspectat personal tehnica de intervenție. Verificarea a avut  drept scop testarea compartimentelor tehnice, medicale, a sistemelor de iluminare, deblocare și descarcerare a tehnicii achiziționate, care ulterior urmează a fi utilizată în misiuni de salvare.

Activitatea  a avut loc sub podul de la Telecentru  din mun. Chișinău. Primele  10 autospeciale achiziționate în cadrul Proiectului SMURD – 2 au ajuns în Republica Moldova recent. Tehnica specială a fost livrată la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și urmează să completeze baza tehnică materială destinată acțiunilor de intervenție a echipajelor SMURD.

Opt autospecialele sunt de tip F.R.A.P., fiind destinate intervenției rapide în caz de incendii sau accidente, evacuării și transportului de victime.  Acestea  dispun de echipament pentru stingerea incendiilor, descarcerare, acordarea primului ajutor, precum și de o celulă medicală. Mașinile  performante de tip furgon cu tracțiune 4X4, au peste 190 cai putere și sunt destinate misiunilor de salvare.

Totodată la IGSU au ajuns și două ambulanțe de terapie intensivă care vor spori calitatea acțiunilor SMURD.   Conform Proiectului SMURD – 2, în țara noastră urmează să mai ajungă alte 4 autospeciale în total vor fi 14 mașini  dotate cu echipament medical performant pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, dar și efectuarea lucrărilor de descarcerare și salvare.

Proiectul transfrontalier  SMURD – 2 este finanțat de Uniunea Europeană cu un buget în valoare de peste 10 milioane euro și prevede reconstrucția a două puncte de operare SMURD la Ungheni și Cantemir, dar și construcția a patru platforme de aterizare  – decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a patru spitale din municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Perioada de implementare a activităților nominalizate vor fi realizate până la finele anului 2022.

loading...

Comments are closed.