Conducerea MAI, în dialog cu președinții Comisiilor de Apărare și Politică Externă din Senatul României

În cadrul vizitei sale în România, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a participat la o ședință reunită cu reprezentanţii Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și cu reprezentanții Comisiei politică externă din Senatul României.

Oficialii au trecut în revistă acțiunile de fortificare a domeniului afacerilor interne, în contextul amenințărilor venite din partea Federației Ruse, având în vedere vecinătate imediată a țărilor noastre cu războiul din Ucraina.

Demnitarii au dialogat pe tema amenințărilor hibride la care este supusă Republica Moldova și continuarea drumului european al reformelor începute de țara noastră. În acest sens, ministrul Ana Revenco a vorbit și despre Planul de activitate și prioritățile MAI pentru anul 2023, în contextul situației naționale și regionale.

Revenco le-a vorbit senatorilor români și despre importanța operaționalizării HUB-ului de Securitate al UE la Chișinău pentru asigurarea climatului de securitate al UE pe centrura de securitate estică a Europei.

Ministrul a mai spus că, prin prezența sa la această ședință, la un an de la declanșarea războiului asupra Ucrainei, reconfirmă mesajul că împreună suntem mai puternicii în fața oricăror amenințări:
„Noi am reușit cu toții să facem față unor provocări nemaiîntâlnite – cu rezerve, dotări și resurse umane calibrate pentru timp de pace. Și am rezistat. Principalul obiectiv a fost și rămâne să asigurăm stabilitatea socială și să menținem calitatea vieții în vremurile date pentru cetățenii noștri”, a mai declarat ministrul Ana Revenco.

La rândul său, senatorul Nicoleta Pauliuc, Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a menționat: „Moldova astăzi a devenit furnizor de securitate prin fortificarea centurii de securitate la frontiera estică a Europei. În plus, statele noastre conlucrează foarte bine în combaterea criminalității transfrontaliere în cadrul HUB-ului de securitate al UE, cât și în relațiile bilaterale”.

Președintele Comisiei de Politică Externă, senatorul Titus Corlățean, și exprimat deschiderea în orice format către Republica Moldova pentru sprijinirea țării noastre în drumul său spre integrarea europeană. Iar membrii comisiilor reunite și-au reiterat interesul față de susținerea Republicii Moldova în identificarea de formate care să contracareze dezinformarea și proganda.

Părțile au purtat discuții despre proiectele bilaterale strategice, accesarea în comun a fondurilor externe nerambursabile pentru consolidarea sistemului de securitate și de reacție la situații de urgență, instruirea de specialiști din cadrul MAI al Republicii Moldova în România și gestionarea în comun a consecințelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Coordonarea acțiunilor de securitate dintre statele noastre a fost discutată și în formatul unei ședințe tehnice trilaterale cu pe care ministrul a avut-o cu senatorii Pauliuc și Corlățean. Cei trei demnitari au discutat despre agenda de conlucrare pentru blocarea capacităților de atac și agresiune ale Rusiei față de statele lumii.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share