Alte știri

Conducerea Ministerului Educației a depus flori la monumentul deportaților din Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 6 iulie, de ziua comemorării victimelor deportărilor staliniste, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov însoțit de către secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu, secretarul de stat în domeniul tineret și sport, Ion Gheorghiu și managerii instituțiilor de cultură din subordinea ministerului au depus flori la monumentul deportaților din mun. Chișinău. 

Menționăm că cu această ocazie Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și instituţiile din subordine organizează pe parcursul lunii iulie mai multe evenimente culturale și anume: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a realizat un desen animat în baza desenelor copiilor de la tabăra de vară din satul Țigănești, pornind de la relatările lui Vasile Vieru, deportat din satul Țigănești în Kurgan și un interviu cu Feodosia Racoviță, din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul despre persecutările pe care le-a trăit familia sa, acțiunile pot fi urmărite online pe pagina instituției.

Teatrul Național „Mihai Eminescu” prezintă spectacolul „Copiii foametei”. Mărturii în regia Luminiței Țâcu. Spectacolul este bazat pe mărturiile supraviețuitorilor foametei din 1946-1947 și spectacolul „Dosarele Siberiei” de Petru Hadârcă realizat după memoriile Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei prezintă expoziția „Moldova sovietică: între mituri și GULAG” dedicată victimelor deportărilor și represiunilor staliniste accesibilă inclusiv online pe pagina web a instituției.

Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” va difuza pe pagina web a instituției spectacolul „Ultimul Tramvai de Tudor Țărnă”, scurtmetrajul „Dona, Dona” de Mihai Țărnă și scurtmetrajul „Reziliența” de Mihai și Nicu Țărnă.

De asemenea, astăzi, 6 iulie începând cu ora 21:00, OWH Studio și TVR Moldova va prezenta proiecția filmului „Siberia din Oase”, dedicat celor deportați în perioada 1941-1949.

Deportările în masă au avut loc în trei valuri succesive – două în anul 1949 și unul în 1951. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, la data de 6 iulie.

loading...

Comments are closed.