Conferința de presă comună, mesaje diferite: Maia Sandu și Năstase nu s-au decis cum vor participa la alegeri

PAS, Platforma DA, Maia Sandu, Andrei Năstase, bloc electoral comun, platforma comuna, Maia Sandu face jocul lui Plahotniuc

În cadrul unui briefing de presă comun, președintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase şi președintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, au avut mesaje diferite. Chiar dacă stăteau la aceeași masă, liderii opoziției au transmis cetățenilor că nu s-au decis cum vor participa la viitoarele alegeri parlamentare. În timp ce Maia Sandu a zis doar despre crearea unei platforme a tuturor forțelor proeuropene, Andrei Năstase a insistat pe formarea unui bloc electoral comun.

În mesajul ei, Maia Sandu a dat de înțeles că vrea să reanimeze ceea ce a fost la început Platforma Civică Demnitate și Adevăr, doar că deja aceasta să fie condusă în tandem cu PAS și cel mai probabil să nu se mai numească “Demnitate și Adevăr”.

“Anunțăm că cele două partide PAS și PPDA, care se bucură azi de cel mai mare sprijin popular pe segmentul forțelor democratice, vor crea o platformă a forțelor proeuropene, antioligarhice care să aducă împreună oameni onești, buni profesioniști. Sub umbrela platformei create de PAS și PPDA, ne propunem să aducem împreună toate forțele politice proeuropene și antioligarhice , în primul rând acelea cu care am făcut front comun la alegerile prezidențiale din anul 2016, dar și reprezentanți din afara partidelor politice și din afara politicului în general – persoane respectate în societate din diferite sfere ale vieții publice și private, membri ai societății civile etc.”, a declarat Maia Sandu.

Andrei Năstase însă a insistat pe crearea unui bloc electoral comun, cu listă comună, creată pe principiul egalității și reprocității.

“Părţile vor participa într-un bloc electoral al forţelor autentic proeuropene, constituit pe baza principiului egalităţii şi reciprocităţii, cu invitarea reprezentanţilor societăţii şi altor forţe politice în cazul în care pot să aducă valoare adăugată listei şi să ajute la o mobilizare mai mare a electoratului. În cazul stabilirii listei, dar şi a candidaţilor comuni pentru circumscripţiile uninominale, accentul se va pune pe integritatea candidaţilor şi meritocraţie”, a declarat liderul Platformei DA.

Telegraph Molddova amintește că mai mulți membri ai Platformei DA, în frunte cu vicepreședintele formațiunii, Alexandr Slusari, și-au arătat public nemulțumirea după ce Maia Sandu a pierdut alegerile prezidențiale, declarând chiar că aceasta ar face defapt jocul lui Vlad Plahotniuc. Mai mult, chiar Andrei Năstase a declarat ulterior că a fost nedrept felul în care a fost identificat candidatul comun pentru prezidențiale, adică prin sondaje de opinie, și că la alegerile parlamentare Platforma DA va insista pe crearea unui bloc electoral comun format pe principiul egalității. Maia Sandu nu s-a grăbit însă să dea un răspuns clar lui Andrei Năstase, dacă va fi sau nu creată o listă electorală comună, PAS cu DA.

Mai mulți formatori de opinie au explicat că refuzul Maiei Sandu vine ca urmare a ratingului foarte scăzut al lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar avea 1% din intenția de vot a alegătorilor. Dar totodată, Maia Sandu insistă pe crearea unei platforme comune care să cuprindă și alte partide pe lângă PAS și Platforma DA, pentru a trage din urmă și Partidul Liberal Democrat din Moldova. Și asta pentru că organizațiile teritoriale ale PLDM lucrează pentru Maia Sandu, dar nu pot adera in corpore la PAS, pentru a nu afecta imaginea partidului, dat fiind faptul că PLDM și mai ales fostul președinte de partid al Maiei Sandu este asociat cu furtul miliardului. În același timp, Andrei Năstase nu vrea ca Platforma DA să fie asociată cu PLDM, dar este conștient că în cazul în care nu participă la alegeri într-un bloc electoral comun, nu are șanse să treagă pragul electoral.

Total
0
Shares
Total
0
Share