Astăzi, la Bruxelles, se desfășoară prima reuniune a delegației Republicii Moldova cu Comisia Europeană, dedicată transpunerii acquis-ului comunitar, care vizează Capitolul 13, politicile comune în domeniul pescuitului.
Această sesiune are ca obiectiv explicarea principiilor de bază referitoare la condițiile și restricțiile privind accesul la pescuit și acvacultură în mări și oceane.
Delegația moldovenească este condusă de viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, și include reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Având în vedere că Republica Moldova nu are acces direct la mare și, prin urmare, nu beneficiază de cote de pescuit, multe dintre reglementările europene din acest domeniu nu sunt relevante pentru a fi transpuse în legislația națională.
Din acest motiv, se va acorda prioritate transpunerii doar a acelor acte juridice care sunt aplicabile acvaculturii și trasabilității produselor pescărești. Acestea includ reglementări referitoare la pescuitul interior, acvacultură și organizarea pieței comune.
”Acest screening este esențial pentru adaptarea legislației europene la specificul național al Republicii Moldova”, a menționat Iurie Scripnic, secretar de stat.
Membrii grupului de lucru responsabili de transpunerea Capitolului 13, conectați online din Chișinău, analizează detaliat actele juridice relevante pentru a identifica exact acele reglementări care sunt aplicabile și benefice pentru contextul moldovenesc.
Evaluarea compatibilității legislației naționale cu cea a UE este importantă pentru pregătirea Republicii Moldova în vederea obținerii statutului de țară candidată și integrării în comunitatea europeană.