Economic

Confirmat! Republica Moldova va importa în octombrie gaz la preț de 790 de dolari SUA pentru 1000 de metri cubi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova va importa în octombrie gaz la preț de 790 de dolari SUA pentru 1000 de metri cubi, sau de 6 ori mai scump, decât anul trecut. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe, la care a oferit mai multe detalii despre prelungirea contractului cu Gazprom pentru o singură lună. Spînu susține că indiferent de această situație prețul în facturi deocamdată nu se va schimba, scrie ntv.md

Totodată, Andrei Spînu recunoaște că, în prezent, pentru Republica Moldova, cea mai avantajoasă formulă de procurare a gazului rusesc este cea, negociată de către fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în 2019.

„Avantajos este să menținem formula care este în contract până la această schimbare. Noi ne-am fi dorit ca să prelungim contractul în baza condițiilor care erau deja ]n contractul actula, pentru un an”, a declarat Spînu.

Totodată, viceprmierul a recunoscut că pentru Republica Moldova nu este avantajos să importe gaz din România.

„Chiar dacă gazele vor veni din România, asta nu înseamnă că vom avea imediat un preț mai mic la gaze pentru țara noastră”, a spus Spînu.

Amintim că în aceeași perioadă a anului trecut, Republica Moldova importa gaz din Rusia la un preț de 127 de dolari SUA.

loading...

Comments are closed.