CONFIRMAT! Statele Unite au furnizat în secret Ucrainei rachete de mare rază de acțiune ATACMS

UPDATE, 24.04.24, ora 21:36: Departamentul de Stat a confirmat furnizarea de rachete de lungă rază către Ucraina.

Statele Unite au trimis Ucrainei rachete operaționale-tactice ATACMS pentru utilizare pe teritoriul ucrainean, a declarat Departamentul de Stat.

“Pot confirma că Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete de mare rază de acțiune ATACMS conform unei directive directe a președintelui”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, jurnaliștilor, adăugând că rachetele au ajuns în Ucraina în aprilie.

***

În ultimele săptămâni, Statele Unite au furnizat în secret Ucrainei rachete ATACMS de mare rază de acțiune, iar săptămâna trecută Ucraina le-a folosit pentru prima dată, relatează Reuters și Associated Press, citând oficiali americani, scrie BBC.

Raport Amnesty International: Republica Moldova a încălcat drepturi ale omului pentru a contracara influenţa rusă

Potrivit unei surse Reuters care a vorbit sub protecția anonimatului, rachetele au fost incluse într-un pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari, aprobat pe 12 martie. Sursa nu a precizat câte rachete au fost trimise.

Rachetele au fost folosite pentru prima dată în zori, pe 17 aprilie — au fost lansate asupra unui aerodrom din Djankoi, în Crimeea ocupată, situat la aproximativ 165 km de linia frontului ucrainean. O sursă AP a raportat că loviturile au fost efectuate și împotriva trupelor rusești din teritoriul ocupat.

Sursele AP au declarat că în luna martie a fost livrată o “cantitate semnificativă” de rachete ATACMS, iar și mai multe rachete vor fi furnizate în cadrul unui nou pachet de asistență militară anunțat de Pentagon.

Rachetele ATACMS de rază medie au fost livrate Ucrainei pentru prima dată în septembrie anul trecut, amintește Reuters. Inițial, Statele Unite s-au opus livrării de rachete de mare rază de acțiune, cu o rază de acțiune de până la 300 km, temându-se că Kievul le va folosi pentru atacuri asupra teritoriului rus.

Pentagonul a anunțat începutul livrărilor de armament către Kiev dintr-un nou pachet

Departamentul american al Apărării a anunțat începerea furnizării de armament către Kiev după ce președintele Joe Biden a semnat un proiect de lege privind ajutorul militar pentru Ucraina.

“Această declarație marchează cea de-a 56-a tranșă de echipamente pe care administrația Biden o va furniza Ucrainei din stocurile Departamentului de Apărare începând cu august 2021. Acest pachet […] este evaluat la 1 miliard de dolari și include resurse pentru a satisface cele mai urgente nevoi ale Ucrainei, inclusiv active de apărare antiaeriană, proiectile de artilerie, vehicule blindate și arme antitanc”, se arată în declarația Pentagonului.

Primul pachet va include rachete RIM-7 și AIM-9M pentru sistemele de apărare antiaeriană, rachete Stinger pentru MANPADS, arme mici și muniții, inclusiv pentru contracararea dronelor, muniții pentru artileria rachetă HIMARS, proiectile de artilerie de 155 mm și 105 mm, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, sisteme antitanc Javelin și AT-4, muniții de aviație de precizie, mine antipersonal, dispozitive de vedere pe timp de noapte și alte echipamente. Pachetul include, de asemenea, echipament pentru aerodrom, ceea ce ar putea indica transferul de aeronave către Kiev.

“Acest pachet va permite transferul de muniții, arme și echipamente pentru a sprijini capacitatea Ucrainei de a-și apăra frontul, de a proteja orașele și de a contracara atacurile în curs ale Rusiei”, a adăugat departamentul.

Total
0
Shares
Total
0
Share