Conflict internațional: Ucraina şi-a rechemat ambasadorul de la Consiliul Europei, după care și-a suspendat participarea la APCE

Zelenski Ucraina în UE înseamnă moartea proiectului imperial al Rusiei, uniunea europeana rusia ucraina, integrare europeana, zelenski presedinte kiev, donnas separatism, zelenski la bruxelles 

Ucraina și-a rechemat ambasadorul de la Consiliu Europei pentru consultări. Decizia a fost luată ca urmare a votului din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei care a aprobat revenirea delegației Federației Ruse în APCE. Anunțul a fost făcut de către Pavel Klimkin, ministrul afacerelor externe a Ucrainei, într-o postare pe pagina sa de Facebook, relatează Deschide.md. 

„Consiliul Europei a pierdut încrederea noastră și va fi greu să o recapete din nou. Dintr-un lider al apărării drepturilor omului, organizația s-a transformat într-un simplu manager”, scrie Kilmkin. Totodată, este de menționat în dimineaţa zilei de marţi, șeful delegaţiei ucrainene Volodimir Ariev a anunţat că Ucraina îşi va suspenda, ca protest, participarea la lucrările APCE.

În deschiderea şedinţei de la Strasbourg, Ariev a subliniat în special faptul că unii dintre parlamentarii ruşi prezenţi în sală se află pe lista neagră a Uniunii Europene. „Decizia delegaţiei ucrainene este de a-şi suspenda participarea la lucrările APCE, cu excepţia chestiunilor legate de suspendarea drepturilor pentru delegaţia rusă”, a mai notat Ariev într-o postare pe Facebook.

Înainte de aceasta, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat marţi decepţionat de decizia APCE de a autoriza revenirea unei delegaţii ruse, după cinci ani de criză instituţională cu Moscova. „Sunt dezamăgit de decizia APCE de a aproba fără restricţie participarea delegaţiei ruse”, a afirmat Zelenski într-o postare pe pagina sa de Facebook, adăugând că a încercat să-i facă să se răzgândească pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron de a susţine această revenire.
 
Consiliul Europei a restabilit ieri dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară (APCE), după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă.
La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei – socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase, iar deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.
Total
0
Shares
 
Total
0
Share