Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate nu a depus cererile cu privire la retragerea oficială a candidaților Nata Albot și Alexandru Catan de pe lista electorală pentru alegerile din 11 iulie 2021. Totuși, chiar dacă PAS nu a depus o astfel de cerere, CEC urmează să țină cont de practica Curții Constituționale, respectiv să constate retragerea candidaților în baza declarațiilor publice ale acestora.
Astfel, candidata Nata Albot a anunțat în cadrul emisiunii Internetul Grăiește, difuzată live pe Facebook la tv8 în seara zilei de 21 mai 2021, că se retrage de pe lista PAS, după ce a fost implicată într-un scandal cu substanțe narcotice.
Un alt candidat al PAS, Alexandru Catan a anunțat pe Facebook că se retrage și el de pe lista electorală. Acesta a fost deconspirat de presă că a fost implicat în contrabanda cu alcool.
Potrivit Curții Constituționale, și anume hotărârii din 22 martie 2021, retragerea anunțată pe Facebook este valabilă și definitivă. Or, așa a decis Curtea în privința Marianei Durleșteanu, care a anunțat pe Facebook că renunță să fie candidatul majorității parlamentare la funcția de premier.
”Cu privire la valabilitatea renunțării dnei Mariana Durleșteanu de a fi desemnată în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru, Curtea a admis argumentul Președintelui Republicii că refuzul în discuție, exprimat public prin intermediul unei platforme de socializare, este valabil și are efect din momentul anunțării, i.e. din data de 16 martie 2021. De altfel, dacă Hotărârea Curții Constituționale nr. 16 din 17 iunie 2015 prevede că anunțul public al demisiei Prim-ministrului intră în vigoare din momentul emiterii și acesta atrage ope legis demisia Guvernului, fără îndeplinirea altei condiții de formă sau de procedură, același raționament se aplică și în cazul persoanei propuse de o majoritate parlamentară formalizată în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru. Prin urmare, Curtea a considerat nefondate argumentele autorilor sesizării care susțin că doar refuzul oficial al dnei Mariana Durleșteanu, comunicat Parlamentului, este valabil”, scrie Curtea în hotărârea sa.