Congresmenii americani intră în vacanţă două săptămâni fără să fi votat ajutorul pentru Ucraina

Membrii Congresului american se pregătesc să părăsească Washingtonul pentru două săptămâni fără să fi votat un nou ajutor pentru Ucraina, a cărei armată duce o lipsă acută de muniţie pentru a face faţă trupelor ruseşti, relatează AFP, sursă citată de news.ro

Miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a menţionat mai multe scenarii în curs de studiu pentru a progresa în această problemă arzătoare, cum ar fi ideea unui împrumut pentru Kiev, în loc de un cec, sau utilizarea activelor îngheţate ale oligarhilor ruşi. Adică, orice în afară de pachetul de 60 de miliarde de dolari deja aprobat de senatorii de ambele părţi ale culoarului politic şi cerut de luni de zile de preşedintele democrat Joe Biden.

Mike Johnson, un loialist al lui Donald Trump, refuză categoric să permită examinarea acestui proiect de lege, invocând o multitudine de motive pentru a-şi justifica poziţia. “Examinăm, în schimb, mai multe piste”, a declarat el miercuri, fără a da vreun calendar sau detalii despre aceste piste.

La sfârşitul săptămânii, membrii Camerei şi ai Senatului vor părăsi capitala americană pentru o perioadă de două săptămâni de lucru în circumscripţii, fără să fi aprobat noi fonduri. Ei se vor întoarce la Washington abia pe 8 aprilie.

Mike Johnson “trebuie să înceteze să ne mai piardă timpul cu scenarii imaginare dezbătute între republicani, dar care nu se concretizează niciodată”, a declarat pentru AFP influentul democrat Adam Smith. “Cu cât va dura mai mult, cu atât mai multe victime ucrainene vor fi”, a avertizat el.

De departe cel mai mare susţinător militar al Ucrainei, Statele Unite nu au mai trimis un ajutor consistent la Kiev din decembrie 2022. O decizie rapidă a Congresului cu privire la deblocarea ajutorului pentru Ucraina este de “importanţă critică”, a pledat luni preşedintele Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a făcut numeroase deplasări la Washington în ultimele luni, până acum fără succes.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share