Alte știri

Consilierii PAS din CMC lasă HoReCa fără terase de vară în 2021

Pinterest LinkedIn Tumblr

Consilierii municipali ai PAS din Consiliul Municipal Chișinău lasă restaurantele și barurile fără terase de vară în an, anunță Ion Ceban, primarul general al Capitalei, după ce asociația din domeniul HoReCa a lansat un apel în acest sens.

”Am văzut mesajul celor din HoReCa și răspund și aici: Fracțiunea PAS din CMC nu vrea și refuză să semneze decizia CMC cu privire la aprobarea modificărilor în regulamentul care prevede amenajarea teraselor după o procedură simplă pentru toată lumea, la care a lucrat și a fost prezentat de către executiv. De la aprobarea în CMC au trecut câteva săptămâni, iar dacă era semnat, noile modificări deja intrau în vigoare”, a reacționat Ceban.

Edilul spune că decizia urmează a fost semnată de către reprezentanții PAS din CMC din motivul că anume această fracțiune a condus ședința respectivă.

”De ce trebuie ei să semneze? Deoarece fracțiunea lor a condus ședința CMC când au fost aprobate modificările. Unii consilieri se opun și nu vor schimbare în Chișinău, pentru că le este comod să fie haos și dezmăț în toate domeniile. Tot ei sunt cei care arată cu degetul, dar nu fac mai mult decât vorbă pe rețelele de socializare.

Noi am venit cu propunerea să fie amenajate terase după o procedură simplificată, fără construcții capitale, businessul să se dezvolte, iar oamenii pe perioada pandemica să nu stea în localuri, dar afară. Noi am dezbătut, am prezentat, s-au votat aceste modificări și PAS refuză sa semneze proiectul votat, pentru ca acest lucru să aibă loc. Ei blochează dezvoltarea businessului. De ce? Poate le este comod. Au interese. Nu știu.

Noi suntem pentru stimularea comerțului organizat și modern. Așteptăm semnarea deciziei și rog toți reprezentanții HoReCa să îi întrebe, de ce nu o fac”, a declarat Ceban.

Potrivit apelului Asociației MĂR, domeniul HoReCa este unul dintre cele mai afectate sectoare al economiei. În același timp, autoritățile nu au oferit niciun suport real pentru a nu admite falimentarea afacerilor. Unicele intervenții ale statului au fost de restricționare și limitare a activității.

În luna octombrie 2020, Consiliul Municipal Chișinău a intervenit cu modificări la Cerințele privind organizarea teraselor de alimentație publică pe domeniul public/privat al municipiului Chișinău, și anume:

„Amplasarea teraselor pe teren proprietate municipală, organizate pe lângă unitățile de alimentație publică permanente, se va face pe baza deciziei CMC și a contractului de superficie/locațiune funciară, încheiat cu Primăria mun. Chișinău. Perioada de funcționare a acestor terase va fi stabilită în decizia CMC și în contractul de superficie/locațiune funciară.”

Această prevedere presupune că fiecare terasă de pe teritoriul municipiului Chișinău va putea activa doar dacă Consiliul Municipal se întrunește în ședință, asigură cvorumul necesar și votează individual pentru fiecare terasă. Practic dublează lucrul structurilor competente în eliberarea acestor permisiuni de activitate, precum: Direcția de Comerț, Alimentație Publică și Prestări Servicii, cât și preturile de sector.

De la începutul lunii martie, agenții economici au fost în imposibilitate de a-și primi autorizațiile de funcționare pentru sezonul aprilie – octombrie, nici după regulamentul nou și nici după regulamentul vechi.

Deși, pe 15 aprilie 2021, Consiliul Municipal a votat cu 26 de voturi pentru excluderea acestor prevederi, astfel, ca cerințele pentru organizarea teraselor să rămână ca și anul trecut, până în prezent, Cerințele actualizate nu sunt semnate și publicate pentru a intra în vigoare.

”Din nou jocurile politice și indiferența autorităților față de cetățeni prevalează asupra interesului public. HoReCa a pierdut o lună din sezonul cald și nu se știe când va exista o claritate privind acest Regulament”, este poziția Asociație MĂR.

loading...

Comments are closed.