Consilierii raionali din Rezina îi cer PAS să scoată de pe ordinea de zi un proiect, care pune în pericol sănătatea cetățenilor

Mai mulți consilieri raionali din Rezina își exprimă dezacordul față de proiectul de lege votat în prima lectură de majoritatea PAS, care oferă posibilitatea arderii anvelopelor la fabrica de ciment din Rezina. Într-o scrisoare deschisă adresată conducerii supreme a țării, aleșii raionali roagă să nu se voteze în lectură finală această modificare.

„Doamnă Președintă a Republicii Moldova, stimați Deputați, doamnă Prim ministru, este absolut greșită direcţia aleasă de către conducerea de vârf a Republicii Moldova. În orice stat care se doreşte a fi democratic, un stat în care drepturile omului se respectă, legiuitorii înainte de a lua decizii de ordin major se consultă cu cetățenii, analizează impactul social, economic, și nu în ultimul rând impactul ecologic asupra populaţiei”, se arată în declarație.

Aleșii poporului atrag atenția că la arderea anvelopelor, în atmosferă, sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerogene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcţie de caracteristica şi direcția vântului, aceste substanţe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 km.

“Să nu uităm data de 16 ianuarie 2008, când tot satul Solonceni, raionul Rezina, a fost „nins” cu o substanță de culoare cărămizie. Praful depus pe case, pământ, copaci a speriat și îngrozit localnicii: Oamenii au început să respire mai greu, să tușească, să aibă amețeli și chiar grețuri. Nu se întreabă nimeni care este cauza şi sursa poluării. Experții independenți presupun că „praful roșu” a fost urmarea unei erupții (emisii) produse la una din uzinele aflate la doar câțiva kilometri de sat: uzina de ciment sau cea metalurgică de la Râbnița”, amintesc consilierii.

În contextul celor expuse, consilierii din Rezina cer retragerea proiectului de lege de pe agenda Parlamentului. În cazul în care nu se va retrage, aceștia solicită ca președintele Maia Sandu să nu promulge legea. Totodată, aleșii locali cer ca specialiștii din cadrul ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, tuturor factorilor de decizie să se implice în evaluarea stării ecologice a aerului inspirat de cetățeni la ziua de astăzi, iar rezultatele obținute să fie făcute publice.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share